Gemeente Zaanstad selecteert AM voor gebiedsontwikkeling Kogerveld

Gemeente Zaanstad heeft gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM geselecteerd om mee te denken over de toekomstscenario’s in 2040 van de wijk Kogerveld in Zaandam.

Tegelijkertijd wordt nagedacht over een strategie om dit proces op gang te krijgen en te houden. Kogerveld is onderdeel van Maak.Zaanstad, een in 2015 gestart initiatief van de gemeente om Zaanstad voor 2040 te revitaliseren op het gebied van wonen, werken en leven.

De Kogerveldwijk ligt op tien minuten fietsen van Zaandam Centrum, is goed ontsloten richting de A7 en A8 en heeft drie treinstations in de nabije omgeving.

In het verlengde van Maak.Zaanstad worden in de komende tijd ongeveer 1000 woningen bijgebouwd rondom knooppunt Kogerveld en op termijn nog eenzelfde aantal. 

De gemeente heeft met een marktconsultatie onder vijf partijen een team van stad- en gebiedmakers geselecteerd onder leiding van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM. Het team gaat meedenken over het gebiedsperspectief en de ontwikkelstrategie voor de wijk Kogerveld in Zaandam. De gemeente heeft in haar selectie gezocht naar een partij met bewezen ervaring in de gebiedsontwikkeling, vooral vanwege de complexe situatie in de Boerejonkerbuurt en Hofwijk. De Zaanse Kogerveldwijk kent een bijzondere mix van goed en slecht functionerende bedrijvigheid, braakliggende terreinen, wooncomplexen en leegstaande fabriekspanden.

AM investeert voor eigen rekening en risico in de samenwerking tot en met de afronding van de ontwikkelstrategie. Nadat een gedragen strategie is ontwikkeld, die door de gemeente is vastgesteld, worden nadere afspraken vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst.