Geen huur, geen koop, maar abonnement op flexibele houten woning

Techondernemer Sebastian Monteban kickstart een concept met betaalbare en flexibele houten woningen voor € 10 miljoen. De eerste 102 woningen komen in Delft.  

The Urban Woods is een woonconcept voor de moderne duurzame stad. De houten "hightech hubs" zijn duurzaam ontworpen en volledig modulair. In Delft komen 102 woningen, inschrijvingsfase is gestart. In Amsterdam zijn er ruim 160 in voorbereidingsfase. Het doel is 5.000 woningen binnen 5 jaar om daarna de volgende stap te zetten.

Het concept komt voort uit een samenwerking tussen architecten, creatieven, biologen en techneuten. Monteban, die zijn strepen verdiende in de digitale wereld, kickstart het project met ruim € 10 miljoen: 'Ik geloof in duurzame woningen voor iedereen. En in snelheid. De huidige crisis is te urgent. Ik kon het niet langer aanzien. Met tech is nog zo veel te verbeteren in de huizenmarkt.'

Met 10 verdiepingen verrijst in Delft  het hoogste woongebouw in Nederland van puur hout, zonder betonnen kern. De indeling is modulair en circulair; altijd aan te passen en te hergebruiken. Oplevering is binnen een jaar. 

Bewoners hebben in Urban Woods een compleet privé appartement maar delen 350m² om te ontspannen of te sporten. Ook zijn er e-bikes, deelauto’s en groepsactiviteiten. Het gaat noch om huur- noch om koopwoningen. Bewoners sluiten zelf online een woonabonnement af. Ze personaliseren het abonnement, en daarmee hun vaste lasten, te allen tijde. Zo voegen ze met één swipe in WoodsApp gemakkelijk extra opbergruimte, een kweekkas, werkplek, schoonmaker, kunst of logeerkamer toe. 'Flexibele abonnementen passen bij een maatschappij vol flexwerkers en snel veranderende behoeftes',  aldus Monteban.