Fonds Betaalbare Koopwoningen eind dit jaar van start

Projectontwikkelaars kunnen vanaf eind 2024 een aanvraag indienen bij het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen voor de bouw van betaalbare nieuwbouwwoningen.

Via het fonds worden woningen met een koperskorting van maximaal € 70.000 aan starters met middeninkomens verkocht. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft in een Kamerbrief op 24 juni bekendgemaakt dat Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN) en Sichting OpMaat gezamenlijk het fonds gaan beheren en uitvoeren. SVn is een fondsmanager en OpMaat beschikt over expertise in koopoplossingen.

Het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen heeft tot doel meer nieuwbouwwoningen betaalbaar te maken voor starters met middeninkomens. Ontwikkelaars kunnen bij het fonds een aanvraag indienen, waarmee woningen voor een lagere prijs dan de marktwaarde aan de starter kunnen worden verkocht. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de bestaande KoopStart-regeling.

De koperskorting die de starter bij aankoop ontvangt, vloeit bij verkoop terug in het fonds. “Ik ben blij dat er nu een landelijke oplossing komt voor het aanbod van betaalbare koopwoningen voor mensen die tussen wal en schip vallen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we dit samen met SVn tot een groot succes gaan maken”, aldus Simone van de Kuit, directeur-bestuurder van OpMaat.

Zeventig miljoen beschikbaar

Het Rijk heeft voor dit jaar € 70 mln beschikbaar gesteld voor het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen. In het eerste jaar kan het fonds hierdoor voor 1.680 woningen een bijdrage verstrekken. Dit aantal kan in de loop van de eerste 10 jaar oplopen tot 2.400 woningen.

Het Fonds stelt een aantal voorwaarden. Zo is de koperskorting van maximaal € 70.000 bedoeld voor nieuwbouw en bedraagt de maximale marktwaarde van de betreffende woningen de betaalbaarheidsgrens van € 390.000 (2024). Koopstarters met een inkomen tot twee keer modaal (ca. € 83.000) komen voor de regeling in aanmerking. Projectontwikkelaars leveren een bijdrage van 25% in de koperskorting.

Aanvraag

Een projectontwikkelaar kan een aanvraag doen bij het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen. De woningen worden via het fonds verkocht met de KoopStart-regeling. De starter krijgt hierbij een koperskorting op de marktwaarde. Op het moment dat de eerste koper de woning doorverkoopt, ontvangt het fonds de koperskorting retour en deelt mee in de waardeontwikkeling van de woning. Dit geld zet het fonds weer in voor nieuwe projecten. Zo blijft het budget bestemd voor toekomstige koopstarters.