Flow herontwikkelt Tripolis, Uber huurt 30.000 m²

Het monumentale Tripolis-complex aan de A10 in Amsterdam wordt door projectontwikkelaar Flow herontwikkeld tot een stadscampus, Tripolis-Park. Hoofdhuurder wordt Uber die met haar internationaal hoofdkantoor 30.000 m² van de beschikbare 45.000 m² in gebruik neemt. 

Naast kantoren en voorzieningen komen er tevens betaalbare huurappartementen op de campus. De bouw start volgende week en zal zo’n 2,5 jaar duren.

Het kantorencomplex Tripolis heeft al jaren te kampen met leegstand. Uber zal hier haar al haar werknemers concentreren.

Winy Maas
Tripolis is in de jaren negentig ontworpen door Aldo van Eyck en werd onlangs nog tot gemeentelijk monument aangewezen. In september 2017 heeft Flow, samen met door Blackstone beheerde vastgoedfondsen, het Tripolis-complex aangekocht. In opdracht van Flow heeft architect Winy Maas, mede-oprichter van MVRDV, Tripolis-Park ontworpen met als leidraad het beschermen en omarmen van de iconische bestaande torens waar een spectaculaire nieuwe ‘landscraper’ langs de A10 aan wordt toegevoegd. Door innovatieve en creatieve aanpassingen aan de bestaande torens worden deze omgetoverd tot aantrekkelijke kantoorruimte.

Tripolis-Park is onderdeel van plangebied Verdi Zuidas, gelegen tussen de Amstelveenseweg, de Schinkel en de Nieuwe Meer. In dit gebied wordt door de gemeente Amsterdam ingezet op verbinden, verdichten en vergroenen. De plannen van de gemeente gaan uit van een gemengd gebied met circa 1500 nieuwe woningen. De nieuwe naam Tripolis-Park symboliseert de toevoeging van een weelderig groen landschap op het maaiveld en de geactiveerde daken van de huidige gebouwen van Tripolis.

Appartementen
Ook wordt één van de bestaande kantoorgebouwen, dat straks is gesitueerd in het geluidsluwe binnengebied, getransformeerd naar een woongebouw van 8600 m² met betaalbare huurappartementen.
De betrokken partijen zeggen trots te zijn om het voor de lange termijn beschikbaar gestelde kapitaal op betekenisvolle wijze in te zetten om dit complexe binnenstedelijke project mogelijk te maken.

JLL heeft Uber begeleid bij de aanhuur.