FGH Bank razendsnel rond met De Lage Landen Vastgoedfinanciering

De Rabobank is snel op weg een beeldbepalende trits van ontwikkeling, financiering en asset management in het vastgoed op te zetten. Vorig jaar werd FGH Bank overgenomen. Nu wordt De Lage Landen Vastgoedfinanciering ingelijfd bij de vastgoedbank, waardoor de portefeuille met een kwart toeneemt. Gepubliceerd in PropertyNLmagazine, februari 2004.

De Rabobank is snel op weg een beeldbepalende trits van ontwikkeling, financiering en asset management in het vastgoed op te zetten. Vorig jaar werd FGH Bank overgenomen. Nu wordt De Lage Landen Vastgoedfinanciering ingelijfd bij de vastgoedbank, waardoor de portefeuille met een kwart toeneemt.

Gepubliceerd in PropertyNLmagazine, februari 2004.


Door Wabe van Enk

Een week na de aankondiging van de overname van FGH Bank op 23 juli vorig jaar, toog directievoorzitter Peter Keur naar Eindhoven. Daar zwaait Taco de Boer de scepter over een bijzondere club in het vastgoed, De Lage Landen Vastgoedfinanciering. De Lage Landen wordt meestal geassocieerd met autolease, maar dat is slechts een gedeelte van het palet aan financieringsproducten. De Boer heeft met zijn team van veertig mensen €1,5 mrd aan producten onder zich voor de commercieelvastgoedmarkt, een kwart van de portefeuille van heel FGH Bank. En daar had Keur wel oren naar.
‘Het bijzondere is dat alles veel sneller is gegaan dan gedacht. Het is ook zeker niet opgelegd door de Rabobank, die eigenaar is van De Lage Landen. Natuurlijk is er bij de overname van FGH Bank aan gedacht dat De Lage Landen Vastgoedfinanciering een aanvulling zou kunnen zijn, maar dat we zo snel zouden kunnen schakelen en de organisaties in elkaar zouden kunnen passen, had niemand verwacht’, aldus Keur.
Acht weken na het bezoek van Keur werd de knoop doorgehakt dat aan integratie zou worden gewerkt en dezer dagen is het zover. FGH Bank neemt per onmiddellijk de club over, de naam verdwijnt,en de meeste mensen verhuizen van Eindhoven naar Utrecht waar het hoofdkantoor van FGH Bank staat. Taco de Boer ziet de veranderingen ook als een positieve ontwikkeling. ‘Natuurlijk is het Rabo-hoofdbestuur van het begin af op de hoogte geweest. Wij zagen zelf echter direct mogelijkheden. Wij zijn een relatief jonge organisatie die sinds 1990 snel is gegroeid. Toch zijn we maar een klein deel van De Lage Landen. We hebben 40 mensen voor vastgoed op een totaal van 2400 voor De Lage Landen in Eindhoven. Het kantoor komt dus bepaald niet leeg door onze verhuizing.’
De club van De Boer richt zich op drie takken van sport: operationele vastgoedlease (de helft van de portefeuille), eigen gebruikfinanciering en beleggersfinanciering. Dat laatste is typisch het domein van FGH Bank, waarbij ‘belegger’ ook vervangen kan worden door ‘handelaar’ of ‘interim-belegger’.
De Lage Landen Vastgoedfinanciering wordt meestal door Rabobanken ingeschakeld als de financiering van vastgoed voor de aangesloten banken te complex wordt. Plat gezegd komen dus de tot de nek toe gefinancierden bij De Boer terecht. ‘Wij zitten in het gebied van de hogere verstrekkingsgraden, waarbij lokale banken gelimiteerd zijn. Maar onze expertise zit net zo goed in bijzondere constructies met een fiscale component’, aldus De Boer.
Rabobestuurder Ten Cate gaf vorig jaar het voorbeeld van Rabobank Eemnes die Het Kasteel in Almere en een hoofdkantoor aan de A1 had gefinancierd en nu met deze onafgebouwde complexen in zijn maag zit (waarover elders in deze editie). De bank had de risico’s niet goed ingeschat. De bedoeling van Ten Cate is dat de lokale banken eerder gaan samenwerken met de specialisten op het gebied van vastgoed. Die mogelijkheid was er al door De Lage Landen. Die mogelijkheden nemen nu toe door FGH Bank.
‘Ik denk dat wij zo’n 70% van de financieringen binnenkrijgen via het Rabokanaal en zo’n 30% via directe kanalen verwerven’, zo schat De Boer. Het zal ook zijn toekomstige taak zijn om als directeur ‘Rabobank & Intermediaire Services’ (het loket voor de lokale banken) het Rabokanaal voor FGH Bank te bewerken.
Wat heeft FGH Bank nu aan het vastgoedleaseproduct dat zij zelf steeds links heeft laten liggen? Bouwfonds bouwt op dit moment aan een portefeuille vastgoedlease, vanouds zat de Westland Utrecht Hypotheekbank op deze markt maar het is onduidelijk hoe dit na de overname door ING Real Estate in 2002 voortgezet wordt en dan heb je nog Fortis als kleinere speler.
Keur: ‘Het leaseproduct biedt zeker in het vastgoed mogelijkheden. Daar komt bij dat De Lage Landen marktleider is. Bovendien biedt De Lage Landen Vastgoedfinanciering een interessante aanvulling op onze core-business, de beleggings- en handelsfinanciering. Ik denk dat je hiervoor bijzondere expertise moet hebben op het gebied van vastgoed. Daar hebben wij altijd veel in geïnvesteerd, denk aan het gespecialiseerde taxatiebedrijf .’
Keur zal ook met De Lage Landen Vastgoedfinanciering vasthouden aan zijn eigen lokale FGH Bank-netwerk met vestigingen van Maastricht tot Groningen. ING Groep koos ervoor de vastgoedexpertise te bundelen in Den Haag, Staal Bankiers besloot onlangs de expansie van regiokantoren terug te draaien en te stoppen met vastgoed. Keur: ‘Wij denken dat we dicht bij de klant moeten zitten. Het is wel zo dat we geen uitbreiding van het kantorennet voor ogen hebben.’
Met De Lage Landen Vastgoedfinanciering krijgt FGH Bank bovendien een stukje asset management in huis. De particuliere belegger heeft via het Rabokanaal geen eigen vastgoedproducten meer sinds het losmaken van de Rodamco-fondsen. De Boer ontwikkelde in 2001 en 2002 twee maatschappen. FGH Bank stelde zich altijd nogal terughoudend op bij cv’s, om geen belangenverstrengeling in huis te krijgen. Wel zette men ten behoeve van Duitse beleggers Nederlandse maatschappen op de markt, maar dat had natuurlijk ook te maken met de vroegere moeder van FGH Bank, de Hypovereinsbank.
Keur: ‘Het is zo dat we een fors aantal Duitse klanten behouden hebben, maar een nieuwe groeimarkt is zeker het bedenken van beleggingsproducten voor de klanten van de lokale Rabobanken.’ De Boer: ‘Het bedenken daarvan is minder eenvoudig dan het lijkt omdat de Rabobank Groep de verplichting heeft heel degelijke producten in de markt te zetten.’
De snelle overname van De Lage Landen Vastgoedfinanciering kan de opmaat zijn voor een nieuw trio van Rabo op het gebied van vastgoed: ontwikkelen (Rabo Vastgoed), financieren (FGH Bank) en beleggen (Interpolis). Is Keur na de overname door Rabo ook wezen kijken bij stadsgenoot Wetselaar? Keur ontkent niet dat ze elkaar hebben gesproken, maar houdt het er nog op dat projectontwikkeling fundamenteel verschilt van financieren.


Kadertekst:
FGH Bank
Klantgroepen
* professionele beleggers en handelaren
* vastgoedfondsen
* uitponders
* bouwers en projectontwikkelaar

Diensten
- grondfinanciering
- bouwfinanciering
- beleggingsfinanciering
- uitpondfinanciering
- handelsfinanciering
- balansfinanciering

Separate units
FGH Vastgoed Expertise - vastgoedadvies in de vorm van taxaties, portefeuille-analyse, marktonderzoek, en fiscale en juridische ondersteuning. Daarnaast adviseert zij op het gebied van (her)huisvesting en investeringsstrategieën.
FGH Real Estate Asset Management houdt zich bezig met het acquireren van vastgoed en met het beheren van vastgoedfondsen en -objecten; met name voor binnen- en buitenlandse (institutionele) beleggers.

Kadertekst:
De Lage Landen Vastgoedfinanciering
Klantgroepen
* Rabocliënten
* Woningbouwverengingen
* Vastgoedbeleggers

Diensten
- operationele lease
- zakelijk eigen gebruik financiering
- financiering/lease via CV constructie
- bouwfinanciering als voorloper op ander producten