Vastgoedontwikkelaar Edge en architectenbureau Nudus hebben het ontwerp voor een Net-Zero Carbon kantoorgebouw in Rotterdam gepresenteerd.
Het innovatieve ontwerp dat in samenwerking met de gemeente wordt gerealiseerd tegenover het stadhuis aan de Coolsingel combineert volgens betrokken partijen ‘het elan van het architectonische erfgoed van Rotterdam met een toekomstgerichte visie’. Edge Coolsingel moet het eerste Net-Zero Carbon kantoorgebouw in de stad worden.
Stedelijk ritme
De nieuwe ontwikkeling bestaat uit 16.000 m² kantoorruimte, 5000 m² co-working ruimte en 1000 m² retail. Het ontwerp zet in op transparantie en openheid om zo de 22.000 m² (bruto vloeroppervlak) aan functies over de elf verdiepingen naadloos te integreren.
Edge kiest daarmee naar verwachting voor een compleet andere invulling van de locatie. De oude eigenaar Novaform wilde er woningen realiseren, maar kreeg dit door gedoe met het bestemmingsplan niet van de grond. In mei van dit jaar verlostte Edge Novaform van haar bezit waarna de sloop van het oorspronkelijke gebouw uit 1961, naar ontwerp van architect Oud. vrijwel direct van start ging.
De vorm van het gebouw sluit aan bij het stedelijke ritme van de Coolsingel, met een duidelijke plint, een hoofdvolume van zes verdiepingen en een teruggezette drielaagse optopping. De horizontale geleding van het hoofdvolume, samen met de speelse vouwen in de gevel, zijn een eerbetoon aan het ontwerp van J.J.P. Oud. Deze subtiele ontwerpingreep speelt met de continu veranderende lichtomstandigheden en geeft het gebouw zo een verrassend dynamisch uiterlijk.
Interactie
Het ruime atrium is gesitueerd aan de façade. Het bevordert de sociale interactie tussen verdiepingen laat veel daglicht binnen en geeft een genereus uitzicht op Coolsingel en Stadhuis. Het volume van de optopping heeft een verticaal gevouwen gevel en biedt een markant kader naar de Rotterdamse skyline.
De Net Zero Carbon-status wordt bereikt door het behouden en hergebruiken van materialen, zoals de natuursteen van de gevel, en door prioriteit te geven aan het gebruik van bio-based materialen om de CO2-emissies te verminderen.
CLT
De hybride structuur bestaat uit houten kolommen en vloeren van gelamineerd hout (CLT) gecombineerd met een betonnen kern.
Edge Coolsingel is ontworpen met een oog op lage operationele CO2-emissies. Het gebouw gebruikt stadsverwarming en lokaal opgewekte energie wat in bijna geen operationele CO2-emissies resulteert. De gestelde doelen voor operationele energie zijn 25 kWh/m²/jaar voor gebouw-gebonden energie en 25 kWh/m²/jaar voor gebruikersenergie, volgens de doelstellingen van het Parijs Klimaatakkoord.
Het gebouw biedt een gezonde omgeving voor toekomstige gebruikers, in overeenstemming met de ontwerpdoelen van de Well Core & Shell Platinum-certificering. De toevoeging van Edge Workspaces "zorgt voor een gastvrije omgeving voor iedereen en vervaagt de grenzen tussen werk, ontspanning en sociale interactie", aldus Edge.