EXPO REAL Dirk Bakker (Colliers): ‘Voor hotels is de lijdensweg nog niet voorbij’

Dirk Bakker van vastgoedadviseur Colliers denkt dat de Europese hotelsector nog meer pijn zal moeten lijden voordat het beter gaat.

Bakker, ceo Nederland en hoofd hotels EMEA bij Colliers, is echter niet pessimistisch over de vooruitzichten voor de sector en ziet tekenen van verbetering.

‘Sinds een maand of twee is er nieuwe activiteit in de markt’, zei hij op de tweede dag van Expo Real. ‘In Zuid-Europese landen is er weer veel vakantieverkeer. Dat zijn ook de landen die het meest te lijden hebben gehad van het prille begin van de pandemie.’

Dankzij overheidssteun in bijna alle Europese landen konden veel hotels in bedrijf blijven. Hotels in grotere steden hadden het meest te lijden, terwijl vrijetijdshotels open wisten te blijven en profiteerden van het binnenlands toerisme.

Volgens Bakker is er nu genoeg vertrouwen onder investeerders om weer in de markt te stappen. Er zijn onlangs enkele deals gesloten in Duitsland en het volume zal later dit jaar en in het eerste kwartaal van 2022 waarschijnlijk toenemen. Op dit moment vindt een relatief groot aantal transacties off-market plaats, merkte hij op.

Bakker noemde Amsterdam als voorbeeld van een stad met een goede mix van leisure en zakelijke bezoekers. ‘De sector loopt er nog steeds achter vergeleken met andere markten. Amsterdam heeft het heel moeilijk gehad, en de hotelbezetting ligt nu op 30–40%.’

Er zijn grofweg twee soorten hotels, legt Bakker uit: die waarbij een eigenaar het gebouw verhuurt aan een exploitant en een waarbij de exploitant eigenaar is van het gebouw. De exploitant die huurt heeft vaste maandelijkse kosten en over het algemeen had dit soort hotels het meest te lijden onder de pandemie. Eigenaars–exploitanten hadden het daarentegen minder moeilijk.

Er is nog wel financiering te vinden voor nieuwe leisure-hotelprojecten, denkt Bakker, al is dat in steden nog wel lastig. ‘Ontwikkelaars zouden bereid moeten zijn om meer risico’s te dragen’, zei hij.

Een groot positief punt voor de hotelsector is volgens Bakker wel dat er veel kapitaal beschikbaar is.