EMA huurt tijdelijk Spark-gebouw van OVG

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) verhuist per 30 maart 2019 van Londen naar Amsterdam. Totdat het permanente gebouw aan de Zuidas klaar is zal het EMA gehuisvest worden in het Spark-gebouw in Sloterdijk.

Het gebouw aan het Orlyplein 2 staat pal naast station Amsterdam Sloterdijk en ligt daarmee op 10 minuten treintijd vanaf Schiphol. Het 12.800 m² grote kantoor (gebouwd in 1992) is eigendom van OVG, die het vorig jaar heeft gerenoveerd. Daarbij heeft het een energielabel A gekregen. De verbouwing is uitgevoerd door G&S Bouw en het ontwerp was van Powerhouse. 

De verhuur van gebouw SPARK is in handen van NL real estate – Knight Frank in collegiale samenwerking Cushman & Wakefield.

Minister Bruno Bruins, EMA Directeur Guido Rasi en locoburgemeester van Amsterdam, Udo Kock gaven vandaag tijdens een persconferentie een toelichting op het project rondom de verhuizing.

Eén tijdelijke locatie
Het Spark-gebouw beschikt ook over conferentiefaciliteiten. Dit betekent dat het EMA op één locatie kan functioneren. Het definitieve gebouw hoeft daardoor niet meer in verschillende fases te worden opgeleverd, zoals eerst het plan was. De bouw kan ongestoord doorgaan. Oplevering staat gepland voor november 2019.

Nederland legt de nadruk op een goede persoonlijke begeleiding voor de EMA- medewerkers bij het vinden van woonruimte, scholen en ondersteuning en bij alle administratieve procedures die nodig zijn bij een verhuizing naar een ander land. Hiertoe is bij het EMA in Londen een speciale helpdesk geopend. Naar verwachting start medio februari 2018 de persoonlijke begeleiding van EMA-medewerkers en hun huishoudens. Hiervoor is een openbare aanbesteding gestart die in februari tot een besluit zal leiden. De gemeente Amsterdam ontvangt hiervoor een bijdrage van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) van € 2,5 mln. Verwacht wordt dat al in de tweede helft van 2018 de eerste huishoudens naar Nederland zullen verhuizen.