EIB kruist degens met Planbureau voor de Leefomgeving over ‘straatje erbij’

Het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) ziet mogelijkheden voor de bouw van 1,2 mln woningen aan de rand van dorpen en steden. Dat aantal is meer dan twaalf keer zoveel als de mogelijkheden die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) afgelopen week heeft becijferd.

Het PBL meent dat aan de randen van meer dan 2.100 dorpen en steden in Nederland een straatje van nog geen vijftig woningen kan worden bijgebouwd. Dat levert maximaal 95.000 woningen op en kan daarmee niet meer dan 'een bescheiden bijdrage leveren aan de woningbouwopgave'. De aanpak van een 'straatje erbij' is relatief eenvoudig omdat voorzieningen en infrastructuur er al zijn. De kosten om de woningen te realiseren zijn naar verhouding laag. Ook kan met zo’n aanpak worden voorzien in de lokale woningbehoefte.

Wel waarschuwt het PBL voor nadelen. Er kan sprake zijn van aantasting van waardevol landschap, verlies van landbouwgrond en toenemende mobiliteit. Bovendien kan het wel eens gaan om de bouw van dure woningen, terwijl juist behoefte bestaat aan betaalbare woningen.

Volgens het EIB – zij bedachten eerder het concept van ‘een straatje erbij’ – kunnen er is sommige plaatsen meer straatjes of buurtjes bijgebouwd. “Dat het PBL zonder onderbouwing de afslag neemt naar minder dan 100.000 woningen is niet te beargumenteren”, aldus directeur Taco van den Hoek. “Als we de woningnood willen oplossen, dan moeten we oog hebben voor alle geschikte locaties.”

img
Redacteur
Profiel

Laatste nieuws

Evenementen