Uit de Limburgse vastgoedmonitor blijkt dat de provincie in 2022 kan rekenen op een sterke distributie- en bedrijfsruimtemarkt. De dealflow voor 2022 zal volgens de vastgoedadviseurs in dit segment verder stijgen.
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 28 januari 2022
Ook in 2022 is de vastgoedmonitor een vast onderdeel van de regiospecial die maandelijks in PropertyNL wordt gepubliceerd. Naast het traditionele transactieonderzoek onder vastgoedadviseurs publiceren we deze keer ook een verhaal over een rondetafelsessie met Limburg-deskundigen in Hotel Derlon te Maastricht.
In januari vroeg PropertyNL de Limburgse vastgoedprofessionals naar hun kijk op de regio. De adviseurs verwachten dat het toekomstige gebruik van distributieruimte in de regio verder zal toenemen. Ruim 55% van de geënquêteerden denkt zelfs met meer dan 10%.
Een prijsstijging voor het distributiesegment ligt voor een meerderheid van de ondervraagden voor de hand. Een minderheid wijst erop dat er in Limburg afgelopen jaren te veel voorraad is toegevoegd aan het distributiesegment. De voorraad zou bovendien te homogeen zijn en zou kunnen lijden tot structurele leegstand op de distributiemarkt in Limburg.
Limburg als groeiregio
In de provincie verwacht de meerderheid van de ondervraagde vastgoedprofessionals dat bedrijfsruimtes het beter blijven doen de komende jaren. Driekwart van de adviseurs denkt dat het toekomstige gebruik van bedrijfsruimte in Limburg zal toenemen. Van de totale groep ondervraagden denkt 66% dat dit resulteert in een prijsstijging van minimaal 5%.
Ook tijdens het rondetafelgesprek over Limburg kwam de kracht van distributiecentra naar voren. Ondanks corona is de regionale ontwikkelingsmaatschappij LIOF tevreden over de aanloop van buitenlandse investeerders. De deelnemers willen allemaal af van het idee van een krimpregio. ‘Er is helemaal geen krimp, we hebben juist 50.000–100.000 mensen nodig om de vacatures op te vullen’, aldus Jacco Meuwissen van 3W Real Estate (zie het verslag op pagina 66).
Lokale spelers
PropertyNL doet ook regionaal onderzoek naar de gebruikstransacties onder vastgoedadviseurs. De Limburgse markt wordt traditioneel gedomineerd door lokale spelers. Incidenteel komen er in de nieuwsbrief van PropertyNL kantoor- en distributietransacties voor van CBRE, Cushman & Wakefield en JLL, terwijl het Amsterdamse KroesePaternotte een vijfde plaats scoort met hun winkeltransacties in Limburg in 2021.
De meeste transacties op het gebied van bedrijfsruimte en distributie zijn in 2021 verricht door Boek & Offermans Makelaars, partner in Dynamis (32), gevolgd door Aelmans (23), Saelmans (18) en Royworks (17). De meeste verhuurde vierkante meters kwamen op naam van Spauwen/Werrij, gevolgd door Boek & Offermans en 3Stone Real Estate.
Sterke positie kantoorhuurders
Uit het onderzoek onder vastgoedadviseurs blijkt bovendien dat Boek & Offermans vorig jaar bij veruit het grootste verhuurmetrage van kantoren was betrokken. Nummer twee, Aelmans Rentmeesters, was betrokken bij een derde van het metrage van Boek & Offermans. In de periode voor corona, in 2019, was Boek & Offermans ook de grootste, maar toen was de afstand tot nummer twee, 3stone, kleiner. Qua aantallen kantoortransacties staat Boek & Offermans op de eerste plek met 29 transacties, gevolgd door Aelmans met 13 en Royworks met 11. Geen wonder dat Didier Boek van Boek en Offermans bij het rondetafelgesprek zei: ‘Het was niet druk, maar heel druk. 2020 was ons beste jaar ooit, maar 2021 was dat opnieuw.’
De kantorenmarkt in Limburg wordt door een kleine minderheid van de ondervraagden ‘te ruim’ genoemd. Over Maastricht, Sittard-Geleen en Venlo is een meerderheid van mening dat de markt niet te krap maar ook niet te ruim is. In Zuidoost Limburg (Parkstad Limburg) vindt 38,5% dat het aanbod van kantoormeters te ruim is.
Met betrekking tot de incentives voor kantoren denkt 31% dat deze voor ruimtes kleiner dan 500 m² op termijn met meer dan 5% zullen stijgen. Voor grotere kantoorvloeren denkt 41% van de geënquêteerden dat de positie voor huurders sterker zal worden in de toekomst. Een kleine minderheid van de ondervraagden vindt dat het aanbod kantoren in Limburg de vraag fors overstijgt.
Structuurvisie
83% van de ondervraagden is het erover eens dat Limburg met een structureel winkeloverschot kampt. Zelfs de als toplocatie bekendstaande Nieuwstraat in Maastricht kent nu 40% leegstand, aldus Louis Huijts van VBO/Corio Makelaars. De structuurvisie voor de regio Zuid-Limburg bevat plannen die de retailsector soelaas moeten bieden. Met 18 gemeenten is afgesproken dat er continu moet worden ingezet op de reductie van winkelmeters.
Volgens een van de geënquêteerden staan met uitzondering van winkelkernen in Maastricht de winkelprijzen in Limburg al jaren onder druk. Alleen in Maastricht ziet een minderheid een lichte trend naar boven. Volgens de meerderheid van de ondervraagden daalt in 2022 de gemiddelde huurprijs van winkels echter met minimaal 5%.
Op winkelgebied was Boek & Offermans veruit de grootste in Limburg, zowel qua metrage als aantal transacties (39). Op het gebied van winkelmetrage wordt deze vastgoedadviseur gevolgd door Creating Retail Parks en Kolsteren Bedrijfshuisvesting. Op het gebied van aantallen winkeltransacties scoren BRCK Bedrijfsmakelaars en Saelmans een tweede en derde plek.