Des te meer sociale huur hoe kwetsbaarder de wijk

Minister De Jonge vertrouwt een flink deel van de nieuwbouwopgave toe aan woningcorporaties. Die hebben echter ook nog een flinke klus bij het versterken van de leefbaarheid  in wijken met veel corporatiebezit. 

Steeds meer mensen met de laagste inkomens wonen in sociale huurwoningen, zo blijkt uit het rapport 'Veerkracht in corporatiebezit'. Werd in 2015 nog 34% van de sociale voorraad verhuurt aan mensen met de laagste inkomens, in 2021 was dit opgelopen tot 43%. Daarmee neemt de concentratie van kwetsbare bewoners in gebieden met veel corporatiewoningen verder toe. 

Waar de overlast en onveiligheid in Nederland gemiddeld genomen al jaren verbetert, blijven er ook gebieden met veel corporatiewoningen. In het algemeen geldt voor bepaalde gebieden: hoe hoger het aandeel corporatiebezit, hoe hoger de ervaren overlast en onveiligheid.

Ervaren overlast

Corporaties zetten zich doorlopend in voor gemengde wijken waarbij ze woningen en kwetsbare huurders zo mogelijk spreiden. het nieuwe rapport laat ook zien dat een afnemende concentratie van kwetsbare bewoners meestal samengaat met minder overlast. Dat is in bijna een kwart van de corporatiebuurten het geval. Ook de door bewoners ervaren overlast en onveiligheid neemt af.

Meer differentiatie

Woningcorporaties sturen met hun huurbeleid, verkoop én sloop/nieuwbouw op meer differentiatie in gebieden waar al veel van hun woningen staan. In wijken met weinig sociale huur voegen ze woningen toe. at neemt niet weg dat in alle sociale huurwoningen nog een toename van kwetsbare mensen met de allerlaagste inkomens te zien is. In 2021 blijkt dat een kwart van de bewoners van sociale huurwoningen in die wijken te weinig inkomen hadden om in de essentiële levensbehoeften te voorzien.

Locaties nodig

Aedes voorzitter Martin van Rijn: 'Corporaties werken hard aan leefbare, meer gemengde wijken. Ze investeren veel, zowel financieel als in fte’s. Het is mooi te zien dat dit zijn vruchten afwerpt. Dit onderzoek laat ook zien dat de veerkracht en ‘samenredzaamheid’ van wijken groter kan worden als woningen van corporaties beter worden verdeeld over de stad of regio. En als corporaties en partners ook gezamenlijke afspraken maken over een brede aanpak.'