De Jonge laakt traag bouwtempo projectontwikkelaars

Minister De Jonge (VRO) wil gemeenten meer armslag geven om "luie projectontwikkelaars" aan te pakken. Het gebrek aan locaties is volgens hem een van de grootse knelpunten bij het oplossen van de woningnood. 

Dagblad AD De Dordtenaar was gisteravond aanwezig een bijeenkomst van Smart Delta Drechtsteden in Hardinxveld-Giessendam waar gemeentebestuurders en ondernemers onder meer spraken over woningbouw. Ook minister Hugo de Jonge en gedeputeerde Anne Koning van de Provincie Zuid-Holland waren aanwezig.

De partijen waren het erover eens dat samenwerken nu noodzakelijk is gelet op onder meer de stikstofkwestie, de oplopende rente en de leveringsproblemen in de woningbouw. Toch zijn veel projecten een kwestie van hele lange adem. Zo is er ook in Drechtsteden onvrede over het "bouwtempo" van ontwikkelaars, onder meer op de stadsuitsbreidingslocatie Stadswerven in Dordrecht en ten aanzien van het al jarenlang leegstaande kantoorgebouw Twister in het stationskwartier van Zwijndrecht. 

Het zijn zaken die de minister een doorn in het oog zijn. 'Begin volgend jaar wil ik kijken hoe we de gemeenten instrumenten kunnen geven om daar iets aan te doen.’ Een gebek aan locaties is volgen hem een van de grootste knelpunten bij het oplossen de woningnood. Hij riep gemeenten op actief op zoek te gaan naar nieuwe locaties voor woningbouw. 

Het is niet de eerste keer dat projectontwikkelaars (deels) de schuld krijgen van de woningnood. Eerder dit najaar was het televisiemaker Tim Hofman die zich de toorn van de branche op de hals haalde met zijn televisie-aanklacht dat projectontwikkelaars doelbewust stukken grond braak laten liggen.