De Bunker wordt in omvang vervijfvoudigd

De Bunker, het voormalige studentencentrum van de Technische Universiteit Eindhoven, krijgt een volledige renovatie en een uitbreiding in de vorm van een toren.

Het huidige gebouw telt 4500 m2 BVO. Door de opbouw van een toren wordt het complex uitgebreid tot 25.000 m2 BVO. Na renovatie en herontwikkeling omvat de Bunker ongeveer 12.000 m2 BVO huurwoningen, 6.000 m2 BVO koopappartementen, een hotel van ongeveer 5200 m2 BVO, horeca, kantoren en ondergrondse parkeerfaciliteiten.

Ontwikkelaars zijn Being Development en Red Company. Zij hebben in 2015 de prijsvraag gewonnen die de gemeente had uitgeschreven en herontwikkelen en breiden De Bnker uit voor eigen rekening en risico.

De Bunker is ontworpen door architect Huig Maaskant in de late wederopbouwperiode. Aan het gebouw, gelegen aan de noordkant van het Centraal Station, zal een toren worden toegevoegd die voortborduurt op het karakter van De Bunker. Diverse architectonische elementen van het huidige gebouw zijn door architectenbureau Powerhouse Company (winnaar van de Maaskantprijs voor Jonge architecten in 2011) hergebruikt in het ontwerp van de toren. Het winnende plan is het afgelopen jaar verder ontwikkeld in nauwe samenwerking met de TU Eindhoven en de gemeente Eindhoven.

Het geheel zal uiteindelijk een uitgebreide mix van functies kennen, met voornamelijk wonen, kantoren en een grand-café. Er zijn gesprekken om een short-stay hotel toe te voegen. Het gebouw zal worden voorzien van de nieuwste technologische toepassingen en zal hiermee een voorbeeld worden van een innovatieve mixed-use ontwikkeling.

Momenteel wordt het gebruikt door een paar studentenverenigingen die rond de zomer komend jaar allemaal op een andere plek terechtkomen.