DNB verhuist tijdelijk naar Tooropgebouw

De Nederlandsche Bank heeft de Letter of Intent voor de huur van het Tooropgebouw aan de Spaklerweg 4 in Amsterdam getekend.

DNB gaat begin 2020 verhuizen, omdat het pand aan het Westeinde 1 aan een grondige renovatie toe is. Hoeveel vierkante meter kantoorruimte DNB in gebruik gaat nemen in het Tooropgebouw is volgens een woordvoerder in dit stadium nog niet te zeggen. DNB huurt de kantoorruimte voor minimaal vier jaar van hoofdhuurder NN Group.

Het Tooropgebouw bij het Amstelstation is in totaal 35.000 m² groot en is blijkens het Kadaster eigendom van Omval Investments bv, onder management van Breevast. 

Omdat in het gebouw ook verzekeringsmaatschappij NN Group (Nationale-Nederlanden) is gevestigd nemen DNB en NN maatregelen voor strikte scheiding van technische en fysieke aard. Dit betekent dat er gescheiden entrees en liften zijn en de (werk)ruimtes eveneens volledig gescheiden zijn, zodat het feitelijk twee gescheiden kantoren in een gebouw worden. De praktische invulling daarvan zal zijn weerslag krijgen in de nog te ondertekenen definitieve huurovereenkomst.

DNB en NN hebben verder voor het sluiten van deze huurovereenkomst nadere waarborgen ingebouwd. Zo worden er zogenoemde Chinese walls tussen het toezichtsdeel van DNB en de facilitaire dienst van DNB geplaatst die in contact staan met NN. Voorts wordt het overleg over tactisch en strategisch beheer van het contract voorgezeten door een onafhankelijke externe partij.

Op Westeinde 1 zal dan alleen nog Cash Operations en een deel van de beveiliging achterblijven in afwachting van de oplevering in 2022 van het nieuwe DNB Cashcentrum in Zeist. Sarphatistraat 1 zal daarnaast ook nog in gebruik blijven, voor eventuele overloop van werkplekken en het DNB Bezoekerscentrum.

Vooralsnog is de planning om in 2024 weer terug te keren naar het dan geheel gerenoveerde Westeinde 1.

Naar verluidt adviseerde DRS Makelaars bij de transactie.