DEALFOCUS: Doek valt voor FGH

Met de verkoop van € 1,3 mrd aan leningen aan RNHB en het nog uitfaseren van de laatste restjes van de portefeuille dit jaar, houdt de ooit zo grote FGH-bank op te bestaan.

Het kan verkeren: 10 jaar na de crisis valt dan ook het doek voor FGH. Waar het SNS al eerder lukte met de afbouw van Property Finance, is het de Rabobank nu ook gelukt met FGH.

FGH bank was sinds 2003 onderdeel van de Rabobank. In 2007 bedroeg de leningproductie van FGH nog € 6,3 mrd, zo blijkt uit het langlopende financieringsonderzoek van PropertyNL.

In 2016 was de kredietportefeuille geslonken naar € 11,3 mrd, met een leningproductie van € 800 mln. In de eerste helft van 2017 bedroeg die leningproductie nog € 403 mln.

Nog steeds groot
Met de leningproductie van € 403 mln behoorde FGH in 2017 nog steeds tot de derde financier van commercieel vastgoed in Nederland. ING REF was de grootste en is op basis van leningproductie nog steeds het grootst, maar lang nam FGH de tweede plek in. In 2015 kwam het omslagpunt en werd ABN Amro groter in commercieel vastgoedfinanciering dan FGH.

In 2016 lanceerde Rabobank Rabo Real Estate Finance in het kader van de integratie van vastgoedbank FGH binnen de Rabobank. Afbouw was noodzakelijk om tot balansverkorting van de bank te komen. Bovendien bleek uit de crisis stammende affaires als Eurocommerce en TCN dat de risico’s ook niet klein waren.

Klanten die wel pasten binnen het profiel van de Rabobank, mochten naar Rabo REF, anderen bleven bij FGH. FGH werd uitgemanaged. De nu aan RHNB verkochte leningportefeuille bestaat uit Nederlandse klanten met voor het grootste deel performing loans.

Geen onbekende
RHNB is geen onbekende voor FGH. RNHB Hypotheekbank ontstond in 2008 door een fusie van Rijnlandse Hypotheekbank en Nederlandse Hypotheekbank. De vastgoedbank was destijds een dochter van FGH.

In 2016 verkocht FGH deze dochter met € 1,7 mrd aan vastgoedleningen (ruim 9000 leningen) en circa 60 medewerkers aan een consortium bestaande uit Carval Investors en Vesting Finance (dochteronderneming van Arrow Global Group).

Investeerders
Carval Investors is een wereldwijde leidende speler op het gebied van alternatieve investeringen en investeert met name in zogenaamde krediet-intensieve activa. Momenteel heeft Carval Investors zo´n $ 10 mrd onder beheer en is het actief in 79 landen.

Vesting Finance is marktleider op het gebied van credit management en financial servicing en beheert schuldenportefeuilles voor zichzelf en voor derden. De totale waarde van de dossiers die Vesting Finance beheert bedraagt zo’n € 3,7 mrd (cijfers 2016). Vesting Finance is specialist in het voorkomen en terugdringen van betaalachterstanden.

Arrow Global is actief op het gebied van koop en beheer van kredietportefeuilles. Zij kopen portefeuilles van onder andere banken, credit cards maatschappijen en telecombedrijven. Bij Arrow Global werken ongeveer 1400 mensen in de UK, Portugal, Nederland, België en Frankrijk. Arrow Global, inclusief Vesting Finance, dat in mei 2016 werd overgenomen, heeft een jaaromzet van zo’n £ 220 mln en is beursgenoteerd op de London Stock Exchange.

Groei-ambitie
Ivo Knottnerus, ceo RNHB: ‘RNHB heeft de ambitie om haar business uit te breiden door organische groei en selectieve portefeuille-acquisities. In die lijn verwelkomen wij de klanten van FGH, wij kijken uit naar verdere samenwerking met de FGH-klanten.’

RNHB verstrekt leningen voor commercieel vastgoed en voor woningen die bestemd zijn voor de verhuur of doorverkoop, biedt maatwerk voor het middensegment van de vastgoedmarkt en heeft zowel krediet-, vastgoed- en bouwkundige kennis in huis.