DEAL Focus: Herontwikkeling De Pionier Laakhaven gaat door

De Haagse wethouder Marnix Norder twitterde onlangs dat er ‘goed nieuws’ was voor Laakhaven West en dat de Pionier nu wordt getransformeerd tot 150 woningen voor studenten en jongeren.

De Haagse wethouder Marnix Norder twitterde onlangs dat er ‘goed nieuws’ was voor Laakhaven West en dat de Pionier nu wordt getransformeerd tot 150 woningen voor studenten en jongeren.

‘De herontwikkeling is onderdeel van de ambitie jaarlijks 50.000 m² leegstaande kantoren (in de gemeente Den Haag, red.) om te zetten’, zo liet de wethouder weten.
Betrokken partijen willen weinig ruchtbaarheid geven aan het project, maar uit gegevens in het kadaster blijkt dat het gebouw vorig jaar werd gekocht door de Haagse vastgoedondernemer Robert van Rossum, als onderdeel van een grotere vastgoeddeal met panden in Amsterdam en de Noordoostpolder. Financier van die deal was FGH Bank, die volgens het kadaster € 9 mln financierde.
Herontwikkeling loopt vaak spaak op een haalbare business case. Daarom lanceerden ABN Amro en vastgoedbelegger NSI vorig een ‘redevelopment competitie’, waarvan de winnaars op de Provada bekend werden gemaakt. Marktpartijen achter die cases konden hun ideeën voorleggen over een herontwikkeling of herbestemming van een leegstaand kantoorpand. In totaal werden ruim 40 plannen beoordeeld op innovatie, haalbaarheid, het effect van de herontwikkeling op de omgeving en de ‘kansloosheid’ van het object. Met de zes marktpartijen achter deze plannen zou vervolgens gekeken worden of er een haalbare business case te maken is.
Een van de plannen waar de jury, onder leiding van prof. Hans de Jonge, zich over boog, was een plan van STW Nederland en USE Architects voor De Pionier. STW Nederland is opgericht door de voormalige bestuurders van Stichting Tijdelijk Wonen (STW) in Utrecht. Van 2008 tot 2012 heeft STW een groot transformatieproject opgezet en met succes beheerd: AL16 in Utrecht. In dit voormalige hogeschoolgebouw zijn 400 kamers, een café-restaurant, 50 ateliers voor kunstenaars en 1000 m² bedrijfsruimte voor startende studenten gerealiseerd.
De jury noemde vorig jaar als sterke punt van de business case van STW voor De Pionier dat het een ‘snelle en tijdelijke oplossing voor een acuut probleem’ betrof en dat ging om een ‘beperkt investeringsvolume’. Ook was er sprake van een goede mix aan functies, breed draagvlak en belangstelling van betrokken partijen. Afname door een eindbelegger was volgens de jury financieel interessant, risicobeperkend en het object zou hoge opbrengsten kunnen generen. Advies was dat het noodzakelijk was te komen tot verdere uitwerking van de financiële onderbouwing. Dat was nu aan de magere kant: zo leken de financierings- en exploitatielasten ‘te laag ingeschat’. Dat het project nu doorgaat, laat zien dat er aan deze punten gewerkt is.

img
Eindredacteur
Profiel