DC Lidl onderdeel nieuw logistiek platform Blackstone en Delin

De Amerikaanse private equity firma Blackstone start met Delin Capital Asset Management (DCAM) een nieuwe logistieke samenwerking voor het Verenigd Koninkrijk en West-Europa.

Het nieuwe partnerschap komt op het moment dat Blackstone werkt aan de verkoop van IPO Logicor, zijn Europese logistiek vastgoedplatform van € 12 mrd.

Het partnerschap van DCAM en Blackstone is bedoeld om eersteklas logistieke complexen te verwerven in Duitsland, de Benelux en het Verenigd Koninkrijk. DCAM heeft als eerste een logistiek portfolio verkocht aan Blackstone, met ruim 230.000 m² aan Britse en Nederlandse panden. Daartoe behoort ook een ontwikkeling van 58.400 m² in Roosendaal die wordt verhuurd aan Lidl. De waarde van de portefeuille is niet bekend gemaakt, maar PropertyEU schat deze op € 220–250 mln. DCAM zal optreden als asset manager van het partnerschap.

Langetermijnrendement
De samenwerking geeft aan dat Blackstone betrokken wil blijven bij de logistieke sector in Europa, zelfs als Logicor wordt verkocht. Terwijl Blackstone in de eerste plaats bekend staat als een opportunistische investeerder, illustreert de nieuwe onderneming dat de private equity firma nieuwe manieren creëert om te investeren in logistiek, door zich vanaf de ontwikkelingsfase te verzekeren van een stabiel en langetermijnrendement.

Het belangrijkste probleem voor Blackstone zal het zoeken zijn geweest naar de beste logistieke partner. De grootste logistieke ontwikkelaars in Europa, zoals Goodman, Prologis, P3 en Panattoni, hebben zelf al investeringspartners gevonden.

DCAM is een middelgrote regionale specialist die begon als een fonds- en vermogensbeheerder. Het bedrijf onder leiding van Ekaterina Avdonina wilde zich gaan richten op ontwikkeling en zocht een partner om dit te helpen financieren.

Onafhankelijke partner
DCAM en Blackstone willen de portefeuille laten groeien door extra investeringen in logistieke complexen op locaties met een scheve verhouding tussen vraag en aanbod.

DCAM zal blijven opereren als een onafhankelijk bedrijf, net zoals dat M7 Real Estate een onafhankelijke asset manager is van Blackstone’s 'light industrial' portefeuille.

Dit is in tegenstelling tot Blackstone’s andere belangrijke Europese platformen: Logicor voor logistiek vastgoed, Multi Corporation voor winkelcentra en OfficeFirst voor de Duitse kantoren. Die zijn allemaal volledig in handen zijn van de vastgoedtak van Blackstone.

DCAM blijft zijn eigen portfolio van logistiek vermogen beheren, maar zal zich steeds meer richten op de ontwikkeling van nieuwe complexen in het Verenigd Koninkrijk, de Benelux en Duitsland.

JLL adviseerde DCAM en Blackstone werd geadviseerd door CBRE.