Covid & Property 21: De mysterieuze omzet van Hema

In de rubriek Covid & Property achtergronden van de impact van het coronavirus op vastgoed van de hoofdredacteur van PropertyNL, Wabe van Enk. Deze keer de mysterieuze omzetgroei van Hema.

Voor het bedrijfsleven had premier Rutte dinsdagavond weinig opbeurends te melden in zijn lang verwachte persconferentie met nieuwe maatregelen. Doordat de basisscholen op 11 mei weer open gaan, kunnen wellicht meer ouders wat efficiënter aan de slag, maar dat was het dan ook. Wie op zoek gaat naar positief nieuws, kan dat vinden bij AS Watson, dat Pieter van Loon van Tres Invest toch huur gaat betalen en andere verhuurders ook. Ander positief nieuws lijkt te komen van Hema, dat meldt dat de omzet aantrekt.

Brief van Jegen
Dat zou heel mooi zijn, want door een brandbrief van topman Tjeerd Jegen afgelopen maand is de spanning bij alle stakeholders van Hema voelbaar. Jegen schreef in de brief ‘dat bij het aanhouden van de huidige omzetdaling binnen afzienbare periode het voortbestaan van onze onderneming in gevaar komt’.

Als een bestuurder dat meldt, is doorgaans de bewindvoerder al gebeld. De enige reden van deze levensgevaarlijke oproep kan zijn dat eigenaar Marcel Boekhoorn obligatiehouders de pin op de neus wil zetten om zo de ellende te verdelen, maar vanwaar dan nu dat positivisme?

Hema is door de vorige eigenaar Lion Capital volgestopt met € 800 mln aan leningen. Boekhoorn begon met herstructureringen en de uitverkoop van 17 winkels begin dit jaar aan Jumbo. Hema houdt dit jaar niettemin een rentelast van € 50 mln plus een stevige aflossingsverplichting, die volgens het Britse researchcentrum Everest ook zonder corona dit jaar zou zorgen voor een liquiditeitstekort van circa € 100 mln. Hema heeft geen beursgenoteerde aandelen, maar heeft twee genoteerde obligatieleningen die deze week verhandeld werden als junkbonds voor respectievelijk een kwart en de helft van de nominale waarde. De ruim 200 gesloten buitenlandse filialen leveren bij drie maanden lock down minstens € 80 mln omzetverlies. In Nederland is Hema ondernemend door de winkels open te houden, maar collega’s melden omzetverliezen van circa 70%.

Schuld
Het Hema-verhaal is er een van Angelsaksisch private equity die de op zich mooie keten Hema heeft volgestouwd met € 800 mln aan leningen. Vervolgens is Marcel Boekhoorn zijn tanden gaan zetten in Hema, maar voor de crisis bleek al dat het een helse klus zou zijn om rente van € 50 mln op jaarbasis op te brengen – de helft van de ebitda – en daarnaast de schulden terug te brengen.

Er was scepsis over hoe dat zou kunnen overkomen bij de obligatiehouders die het leeuwendeel van de schulden dragen. Zou het Boekhoorn, de financiële Ronaldo, met zijn koopmanschap en diepe zakken lukken? Hij stopte er zelf een beetje in en zette de verkoop van onderdelen in gang. Jumbo hielp mee door 17 zaken te kopen en Boekhoorn wilde af van de bakkerijen.

Maar toen kwam corona, met € 80 mln extra verliezen in een kwartaal op de buitenlandse winkels en de ongelukkige brief van Jegen. Nu is het bericht dat de omzet in de Nederlandse filialen zich herstelt, dat de online verkopen omhoog schieten en dat de eerste winkels in het buitenland weer open mogen. Hema is de enige retailer die deze informatie meldt. Andere retailers melden een teruggang van 70% in Nederland. Het aantal gesloten winkels verraadt dat veel retailers de omzet te laag vinden om de kosten van openstelling te rechtvaardigen.

Buitenland
De online verkopen kunnen voor Hema geen compensatie bieden en het buitenland biedt ook geen soelaas. Op Scandinavië en Oostenrijk na doen de landen het immers economisch slechter dan in Nederland. Maar uitgerekend in Scandinavië en Oostenrijk heeft Hema geen winkels. Hema heeft 200 winkels in Frankrijk, België en Duitsland. Dat in Duitsland deze week weer mondjesmaat gewinkeld mag worden, betekent nog geen stormloop op de Hema.

Het uitgelekte negatieve bericht van Jegen was niet slim, maar dit zogenaamd positieve bericht is zo mogelijk nog schadelijker voor Hema. Alle stakeholders prikken hier doorheen. Bij het vorige bericht was het advies aan Boekhoorn om te kijken of de familie Van Eerd van Jumbo wilde bijspringen. Gevreesd moet worden dat Boekhoorn die troefkaart heeft verspeeld en hij Angelsaksische obligatiehouders moet motiveren. Zo krijgt een op het oog positief nieuws en gitzwart randje.