Consumentenuitgaven outletcenters fors gestegen

De bestedingen van Nederlanders in outlet centers zijn de afgelopen jaren fors toegenomen. In 2015 hebben Nederlandse consumenten 54% meer uitgegeven aan kleding en schoenen in outlet centers dan in 2010.  Dit terwijl de totale markt voor kleding en schoenen in dezelfde periode met 15% is gedaald.

 
Dit blijkt uit analyses van het aankoopgedrag van Nederlandse consumenten op het gebied van kleding en schoenen door GfK. 

In 2015 lag het omzetaandeel van de drie outlet centers (Batavia Stad, Mc Arthur Glen en Rosada) op een geschatte 1,6% van de totale kleding en schoenenmarkt, een stijging van 29% ten opzichte van een jaar eerder.  De stijging is een gevolg van een toegenomen aantal kopers en een hogere besteding per koper.

Vooral de zondag is een populaire dag voor het kopen in outlet centers. Op deze dag wordt 5% van de bestedingen aan kleding en schoenen gedaan in één van de drie outletcenters.

In Nederland kocht in 2015 circa 5% van de Nederlanders wel eens kleding en schoenen bij een outlet center. Het zijn vooral de 40-64 jarige consumenten die bovengemiddeld kleding en schoenen kopen in een outlet center. Ook tweeverdieners en welgestelde gezinnen zijn oververtegenwoordigd onder de klanten in outlet centers. Verder zijn klanten bovengemiddeld afkomstig uit de grotere dorpen en kleine steden. Onder inwoners van de grote steden is het kopen in outlet centers aanzienlijk minder populair.


De cijfers zijn gebaseerd op een analyse van de aankoopcijfers uit het GfK Consumer Jury fashion panel. Binnen dit panel worden door 12.500 Nederlandse consumenten alle aankopen geregistreerd van kleding en schoenen. De cijfers betreffen alleen de aankopen van Nederlandse consumenten. De outlet centers in met name Roermond en Roosendaal worden ook veel door buitenlandse consumenten bezocht. Deze zijn niet in deze cijfers meegenomen.