Colliers: Zorghuisvesting lijdt onder hoge inflatie

Zorginstellingen krijgen volgens Colliers de komende jaren steeds meer problemen om het budget voor hun vastgoedportefeuille rond te krijgen.

Vastgoedeigenaren verhogen de maandelijkse huurprijs vaak volledig in lijn met de inflatie, terwijl deze instellingen vanaf 2024 juist minder geld krijgen om hun huisvestingskosten te betalen. Er blijft dan te weinig geld over om te investeringen in goede huisvesting, waardoor de zorgkwaliteit aan bewoners gevaar loopt. Dit blijkt uit het nieuwste zorgmarktrapport van vastgoedadviseur Colliers.
De Nederlandse Zorgautoriteit berekent elke vijf jaar de vergoeding die instellingen krijgen voor hun vastgoed. De rentestand speelt hierin een belangrijke rol. Omdat de rente in 2018 tot 2023 gemiddeld op een laag niveau lag, daalt de vergoeding vanaf volgend jaar.

Geen ruimte voor investeringen

Door de lagere vergoeding hebben zorginstellingen te weinig geld om hun huisvestingskosten volledig te betalen. Voor een gemiddeld woon-zorgcomplex loopt het tekort tot 2028 op tot meer dan 29 euro per vierkante meter. Dit betekent dat een locatie met 30 woningen van 60 vierkante meter per woning, bijna 53.000 euro per jaar tekort komt.

Niets doen is geen optie

Bijkomend nadeel is dat de exploitatiekosten hoog blijven door het uitblijven van deze investeringen. Veel gebouwen gebruiken op dit moment nog veel gas en elektriciteit. Het is niet te verwachten dat de kosten hiervan snel omlaag gaat. Uiteindelijk krijgen ook de bewoners van deze instellingen de rekening gepresenteerd. Hoe ouder het gebouw, hoe lager de woonkwaliteit en dus het levensgeluk is.
‘Niets doen is zeker gelet op de grote belangen geen optie’, zegt Eric Annaert, directeur maatschappelijk vastgoed. ‘Gelukkig zijn er oplossingen die deze cirkel kunnen doorbreken. Denk aan het actief beheren van de vastgoedportefeuille en het verder verbeteren van de indeling van het gebouw.’

Aantal bewoners staat centraal

De overheid financiert huisvesting in de zorgsector op basis van type zorg per cliënt of bewoner en niet op het aantal vierkante meter. Door een betere indeling van het gebouw kunnen instellingen een hogere vergoeding per vierkante meter krijgen, waardoor zij de zorgexploitatie een stuk gezonder kunnen maken.
 
Met de komst van een nieuw kabinet zou ook de berekening van de vergoedingen kunnen worden herzien, structureel dan wel eenmalig om het grillige renteverloop te compenseren.