Colliers: Anderhalvemeterkantoor leidt tot 1,2 miljoen minder werkplekken

Voldoende afstand houden in de anderhalvemetereconomie betekent 1,2 mln minder werkplekken.

Dit blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Colliers International. Voldoende afstand houden, betekent voor een gemiddeld kantoor dat zes op de tien werkplekken tijdelijk niet bruikbaar zijn, berekende Colliers. Voor heel Nederland gaat het om maar liefst 1,2 miljoen minder plekken.  Een terugkeer naar kantoor gaat op basis van strikte regels. In het Chinese Wuhan zijn afstandsmaatregelen ingevoerd bij de heropening van de kantoren en vergelijkbare acties volgen waarschijnlijk ook hier.

Afstand houden van je collega’s betekent dat er flink minder ruimte is. Van de twee miljoen werkplekken die in het land beschikbaar zijn, verliest 60% tijdelijk haar functie. ‘Positief geredeneerd, komen er vanuit de huidige 100% thuiswerksituatie weer 800.000 werkplekken bij’, zegt Harold Coenders, directeur werkplekinnovatie. ‘Hoewel alle digitale mogelijkheden om thuis te werken in één klap echt gemeengoed zijn geworden, blijft het belang van menselijk contact van onschatbare waarde.’

Alleen al door de vereiste afstand tussen medewerkers moet de helft van de werkplekken leeg blijven. Het aantal neemt verder af, omdat bureaus niet meer gedeeld mogen worden op dezelfde dag. Met de nieuwe normen is er één vaste werkplek per medewerker die dagelijks grondig schoongemaakt moet worden.

Als de maatregelen van langere duur zijn, kan de capaciteit worden uitgebreid door herindeling van de kantoren met daarin vooral blokken van vier werkplekken. Deze opstelling is volgens Colliers het meest gunstig om de anderhalve meter afstand te garanderen.