CBRE: Vastgoedbeleggingen 3de kwartaal geven vertekend beeld

In het derde kwartaal van 2022 werd er voor €3,8 miljard in commercieel vastgoed belegd, dit is vergelijkbaar met elk van de eerste twee kwartalen van dit jaar.

Aldus CBRE in een terugblik. In totaal is er dit jaar tot nu toe voor €11,2 miljard aan commercieel vastgoed verhandeld. Het relatief hoge niveau in het derde kwartaal geeft echter een vertekend beeld van de huidige marktomstandigheden.

Vastgoedwaarden hebben een duidelijke daling ingezet en de onzekerheid onder beleggers is sterk toegenomen. Door de oplopende financieringsrente bevindt de vastgoedmarkt zich op een keerpunt. Dit constateert CBRE Nederland, onderdeel van het beursgenoteerde CBRE Group, ’s werelds grootste vastgoedadviesbureau, op basis van de derde kwartaalcijfers van 2022.

Het vierde kwartaal van 2022 zal een daling laten zien van het beleggingsvolume ten opzichte van het derde kwartaal. Dit terwijl historisch gezien het vierde kwartaal op bijna het dubbele van het kwartaalgemiddelde van de eerste drie kwartalen uitkomt. Q4 deelt daarmee normaliter voor 39% mee in het totale jaarvolume. Voor het jaar 2022 wordt nu een beleggingsvolume van in totaal €14,5 miljard verwacht. Hierbij zal het beleggingsvolume in de markt voor logistiek vastgoed – net als vorig jaar – met afstand de grootste beleggingsklasse blijven.

Een nieuw prijsevenwicht op de beleggingsmarkt zal, zo verwacht CBRE, zichtbaar worden zodra de inflatie – en daarmee het ECB-beleid – in een rustiger vaarwater komt.