CBRE: Flitsbezorgers zetten in op snelheid, e-tailers op service

Zowel flitsbezorgers met hun dark stores als e-tailers met fysieke winkels, hebben hun pijlen gericht op de fysieke nabijheid van de consument.

In één jaar tijd is het aantal dark stores vertienvoudigd. Dark stores, in feite minimagazijnen van flitsbezorgers, hebben zich razendsnel verspreid, van enkele hubs in Amsterdam naar bijna honderd locaties in 35 steden. 

Dit constateert CBRE Nederland na onderzoek naar de ontwikkeling van logistieke hubs in Nederland.

Ondanks de explosieve groei en steeds groeiende vraag naar online boodschappen-bezorgservices, blijkt uit hetzelfde onderzoek dat e-tailers expansiekansen zien door uit te breiden met ‘offline’ winkels. Meer dan 40 webwinkels zoals Ace & Tate, Coolblue en Fietsenwinkel hebben al fysieke winkels geopend in Nederland. In tien jaar tijd zijn er door van oorsprong webwinkels 140 fysieke winkelvestigingen geopend.

Deze trends geven aan dat de ontwikkeling van online shoppen in een nieuwe fase is beland. Enerzijds wordt met flitsbezorging ingespeeld op steeds snellere levering. Anderzijds zien e-tailers kansen om hun service te verbreden en een totaalbeleving van het merk te bieden door de inzet van fysieke winkels.

De vraag naar logistieke locaties die in de directe omgeving van genoeg consumenten liggen zal toenemen. ‘Wanneer bijna een derde van de Nederlandse retailbestedingen online plaats gaat vinden,’ zegt Jim Orsel, hoofd Industrial & Logistics bij CBRE, ‘heeft dit gevolgen voor mobiliteitsstromen in de stad.’

Om de omgeving leefbaar te houden, moet er nagedacht worden over structuur en richtlijnen, waarbij er ook ruimte moet zijn voor het logistieke netwerk in en rondom de stad, denkt Orsel. Logistieke ruimte in grootschalige woningbouwplannen op bedrijventerreinen een must zijn. Daarnaast moet er ruimhartig om worden gegaan met bestemmingsplannen van GDV/PDV-locaties, om plaats te bieden aan e-commerce en de supply chain van morgen. Ten slotte moet de gemeente volgens Orsel in de binnenstad locaties aanwijzen die als last mile-hub of dark store kunnen dienen en bepalen onder welke voorwaarden.