Zes studenten van de Hogeschool Rotterdam hebben zich voor hun afstudeerproject gestort op het onderwerp ‘regeneratief bouwen’. Deze groep wil niets minder dan een omslag in de bouw: die moet veel natuurvriendelijker.
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 25 augustus 2023
Wat is dat precies, regeneratief bouwen? ‘We ontdekten dat onze respectievelijke afstudeerwerken niet in lijn waren met de gevestigde orde in. Daarom noemden we het eerst tegendraads bouwen. Maar we bleken gemeenschappelijk te hebben dat we willen bouwen zonder schade aan de natuur, of zodanig dat je de natuur zelfs herstelt. Zo kwamen we uit op regeneratief”, zegt Jonne van der Linden.
‘Het zoeken naar een betere manier van bouwen voor de toekomst past bij ons allemaal’, stelt Sophie Weier. ‘De bouw is heel traditioneel. Er wordt nog weinig nagedacht over duurzaamheid. Nu met de stikstofcrisis gebeurt dat wel, maar vooral ‘omdat het moet’’, zegt Van der Linden.
De studenten kwamen met creatieve oplossingen. Zo onderzocht Dean Reith hoe windmolenwieken hergebruikt zouden kunnen worden. ‘Steeds meer van deze wieken worden afgedankt omdat ze te klein zijn voor de nieuwe types windmolens, maar ze zijn niet kapot. Wat kun je er dan wel mee? Ze zijn moeilijk te recyclen, er wordt zelfs over nagedacht ze dan maar te begraven. De meest kansrijke oplossing die ik heb bedacht is ze te gebruiken in dakconstructies, eventueel opgevuld met isolatiemateriaal, want ze zijn hol vanbinnen.’
Weier heeft een nieuw ontwerp gemaakt voor een kantoorvloer. ‘Het is een zogenoemd biofilisch ontwerp, daarbij houd je er rekening mee dat de mens oorspronkelijk verbonden is met de natuur, wat goed is voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. In het ontwerp heb ik zoveel mogelijk elementen van de natuur meegenomen: groen, daglicht, natuurlijke materialen, organische vormen en water, en heb ik rekening gehouden met het uitzicht, zodat daar ook verbinding met de natuur ontstaat. De opdrachtgever gaat het ook echt toepassen en wil het idee ook gebruiken voor andere ruimtes.’
Meer uitleg over deze en de andere ontwerpen is te vinden op www.hogeschoolrotterdam.nl/hogeschool/nieuws