Booming Brabant: ‘Bedrijfsruimte niet aan te slepen’

De regio Eindhoven laat al jaren dubbele groeicijfers zien, zegt Peter Bossers, managing director/eigenaar van Bossers & Fitters Bedrijfshuisvesting, in de regiospecial Brabant.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 25 februari 2022

‘Ons kantoor is gericht op de regio Eindhoven, en dan voornamelijk op bedrijfsruimten en kantoren in Brainport Eindhoven. Deze regio laat al jaren dubbele groeicijfers zien, vergeleken met de gemiddelde economische groei in Nederland. Dat heeft Brainport Eindhoven te danken aan de vestiging en groei van veel hightech- en R&D-bedrijven, zoals ASML, VDL, NXP en vele anderen. Die zijn afgelopen tijd blijven doorgroeien, en met die bedrijven ook hun toeleveranciers. Vooral die laatste categorie is nu hard op zoek naar zowel nieuwbouw als bestaande ruimte.

Hoogwaardige bedrijfsruimte is in de regio niet aan te slepen. Ook de verschillende campussen, zoals BIC, HTC en Automotive Campus, zitten nagenoeg vol. Metrages tussen de 200 en 800 m² zijn populair bij kantoorgebruikers, evenals die tussen 2000 en 8000 m² voor bedrijfsruimtes. Slechts een handjevol is op zoek naar meer dan 10.000 m². In alle marktsegmenten is het heel moeilijk om aan de vraag te voldoen.

Een bedrijfspand laten bouwen is helaas ook niet de oplossing. Niet alleen rijzen de bouwkosten de pan uit, een minstens zo’n grote uitdaging is het gebrek aan ruimte voor bedrijfsterreinen. Eindhoven kampt net als de rest van het land met een woningtekort en de concurrentie om de schaarse vrije grond is groot. Toch zal er vanuit de gemeente wat moeten gebeuren om het MKB te laten doorgroeien en voor de stad te behouden.

Sinds de corona-uitbraak het voorjaar van 2020 heeft de kantorenmarkt een flinke terugval gezien. Er is in de markt maar een fractie verhuurd vergeleken met de jaren daarvoor. Grote transacties waren op één hand te tellen. Als de markt zoals verwacht in 2022 weer aantrekt, stuit de vraag op een zwaar tekort aan kwalitatief goede en duurzame kantoorruimte. Op kantorengebied zijn in het centrum wel enkele nieuwe ontwikkelingen in aantocht. Daar komen ook extra woningen bij. Het is mooi dat er wordt gewerkt aan de verdichting van de binnenstad, maar de vraag is of het aanbod genoeg is.’