Blokker verkoopt Duitse Xenos winkels aan Tedi

Blokker Holding heeft 63 Xenos winkels in Duitsland verkocht aan de Duitse discounter Tedi.

De verkoop van de Duitse tak van Xenos is in lijn met de strategiewijziging van Blokker Holding om alle winkelbedrijven af te stoten, behalve Blokker zelf. In juli 2017 heeft Blokker Holding de verkoop van Leen Bakker aan Gilde Equity Management afgerond. In december 2017 werd de verkoop van Intertoys aan investeerder Alteri afgerond. Marskramer gaat door als franchiseformule en groothandelsorganisatie. Onder de holding vallen nu nog vijf retailformules (Blokker, Big Bazar, Xenos, Maxi Toys en Marskramer). Blokker heeft ruim 1370 winkels in acht landen en circa 14.000 medewerkers.

Met de overname van de Xenos-winkels versterkt Tedi haar positie als de leidende non-food retailer in Duitsland en breidt het bedrijf haar netwerk uit naar 1800 winkels. Tedi heeft vestigingen in Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Slowakije, Nederland, Spanje en Kroatië. 

De transactie is onder voorbehoud van goedkeuring door de relevante mededingingsautoriteiten en het advies van de Centrale Ondernemingsraad van Blokker Holding. Naar verwachting wordt de transactie vóór eind januari 2018 afgerond. De Xenos-winkels zullen vervolgens in enkele maanden worden omgebouwd naar Tedi-winkels.

Jeroen Visser, CFO Blokker Holdin: 'Deze transactie stelt ons in staat extra aandacht te geven aan de Nederlandse activiteiten van Xenos. We blijven werken aan een sterke commerciële positionering en een goede voorbereiding op de toekomstige verkoop van Xenos Nederland. De transactie omvat alle bestaande Xenos-arbeidscontracten in Duitsland. Ik ben ervan overtuigd dat dit de best mogelijke uitkomst is voor alle belanghebbenden en een solide volgende stap in de uitvoering van de concernstrategie van Blokker Holding.

'De overname van de Duitse Xenos-winkels biedt een geweldige kans om de ambitieuze groeidoelstellingen van Tedi te verwezenlijken', aldus Silvan Wohlfarth, voorzitter van de Raad van Bestuur, Tedi. 'In Duitsland willen wij ongeveer 150 winkels per jaar openen. Het totaal aantal winkels in Europa moet in de komende jaren groeien tot 5000. Het assortiment en de klant-benadering van Xenos passen perfect bij Tedi. De overname van de Duitse Xenos-winkels biedt ons ook een uitgelezen mogelijkheid om toegang te krijgen tot winkels op toplocaties.'