Ontwikkelaar DVM (voorheen Sedijko) verbouwde de oude garage van Renault Nederland tot verzamelkantoor. Grote troef van het project is het enorme aantal parkeerplaatsen in het hart van het gebouw. Gebruikers kunnen hun auto bijna naast hun bureau parkeren. De medewerkers van Het Financieele Dagblad passen met zijn allen ruimschoots op één open kantoorverdieping. Gepubliceerd in PropertyNLmagazine, 10 maart 2005
Ontwikkelaar DVM (voorheen Sedijko) verbouwde de oude garage van Renault Nederland tot verzamelkantoor. Grote troef van het project is het enorme aantal parkeerplaatsen in het hart van het gebouw. Gebruikers kunnen hun auto bijna naast hun bureau parkeren. De medewerkers van Het Financieele Dagblad passen met zijn allen ruimschoots op één open kantoorverdieping.
Gepubliceerd in PropertyNLmagazine, 10 maart 2005
door Egbert Koster
De garage van Renault Nederland, naast het Amstelstation, belichaamde de ultieme jongensdroom. Het gebouw voorzag in alle attracties van een speelgoedgarage, maar dan op ware grootte. Vooral de mogelijkheid om met de auto via inpandige hellingbanen naar de verschillende verdiepingen en het dak te rijden, appelleerde sterk aan dinky toy-sentimenten. Bij de opening, in 1960, was de door de architecten R. van der Heijden en W.S. van der Erve ontworpen garage met importeurskantoor op het dak het visitekaartje van Renault in Nederland. Veertig jaar later is de jongensdroom over. Importeur Renault-Nissan Nederland gaat kantoor houden op Schiphol-Rijk en de showroom en werkplaatsen verhuizen naar de autoboulevard in Amsterdam-Zuidoost. Het garagegebouw wordt aangekocht door dezelfde ontwikkelaar/belegger DVM (tot voor kort Sedijko) die aan de andere kant van het Amstelstation de Rembrandttoren en de Breitnertoren realiseerde, en herontwikkeld tot multi-tenant kantoor.
Uitgangspunt bij de herontwikkeling is om het industriële karakter van het pand en het uitzonderlijke aantal inpandige parkeerplaatsen zoveel mogelijk te handhaven. Gewone kantoren zijn er immers al meer dan genoeg in Amsterdam. In eerste instantie wordt het fameuze Amerikaanse architectenbureau Skidmore, Owings & Merill (S.O.M.), dat ook de Breitnertoren ontwierp, ingeschakeld om een spectaculair verbouwingsontwerp te maken. Welstand ziet de door S.O.M. voorgestelde total make-over echter niet zitten. De garage is na de aankoop door DVM namelijk snel op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst en het nieuwe uiterlijk zou veel te veel afwijken van de bestaande situatie. Hierop wordt architectenbureau Van Moort & Partners benaderd met het verzoek om nieuwe gevels te ontwerpen die technisch state of the art zijn, maar in esthetisch opzicht beter in de buurt van de oorspronkelijke compositie van het bouwvolume blijven.
Avontuurlijk karakter
Hoewel de nieuwe functie en verschijningsvorm minder tot de verbeelding spreken dan de speelgoedgarage op ware grootte heeft het pand nog steeds een avontuurlijk karakter. Zo kan vrijwel iedereen die in het gebouw werkt met zijn auto bijna tot op de werkplek rijden, al is de inrit voor auto’s naar de achtergevel verplaatst en aanmerkelijk minder prominent vormgegeven. Ook de kantoren zelf hebben een nogal ongebruikelijke opzet. De twee grootste kantoorvloeren liggen als U-vormige ‘biezen’ van 3100 m2 op de randen van de in oorspronkelijke staat gehandhaafde garagevloeren. Kleinere verhuureenheden staan als ogenschijnlijk zelfstandige bouwvolumes op het parkeerdak.
Zeker zo belangrijk voor het karakter van het pand is dat gebouwen met een ongebruikelijke opzet ongebruikelijke functies aantrekken. In de ruim zes meter hoge plint van het gebouw (voormalige showroom) krijgen studio’s van BNR Newsradio binnenkort gezelschap van een ‘Media Café’ met opnamefaciliteiten en een grote fitnessclub. Stuk voor stuk functies met een dynamische uitstraling en openingstijden die ’s avond de nodige levendigheid garanderen. Op de eerste verdieping zetelen bovendien de eveneens ’s avonds werkzame redacties van Het Financieele Dagblad en BNR Newsradio.
Met huurkandidaten voor de tweede verdieping en de vernieuwde ‘laagbouwvleugel’ op het parkeerdak (1200 m2) lopen momenteel onderhandelingen. De twee verdiepingen van elk 500 m2 in het oude daktorentje zijn verhuurd aan Redevco (het vastgoedbedrijf van de Brenninkmeijers).
In de etalage
Aan de buitenkant van het gebouw hebben de oorspronkelijke blauwe mozaïektegeltjes - die door Renault al eens met een grijze coating waren overgeschilderd - en de ragdunne glaspuien plaatsgemaakt voor een zwaar geïsoleerde systeemgevel van blank aluminium. Nieuw aangebrachte strookvensters in de voorheen vrijwel volledig gesloten zijgevels voorzien de achtergelegen werkplekken van daglicht en uitzicht. Aan de binnenkant is het indertijd volledig met de hand bekiste betonskelet zoveel mogelijk in het zicht gelaten. In de relatief hoge binnenruimten zijn systeemplafonds zoveel mogelijk achterwege gelaten. De scheiding tussen de inpandige parkeerplaatsen en de kantoren bestaat slechts uit prefab panelen met glazen bouwstenen waardoorheen men vanaf de werkplekken de koplampen en achterlichten van de auto’s kan zien bewegen.
De belangrijkste reden voor de FD Mediagroep om zich in de voormalige garage te vestiging was de mogelijkheid om de redacties van Het Financieele Dagblad en BNR Newsradio met elkaar te kunnen integreren in één grote open ruimte. De U-vormige kantoortuin op de eerste etage is zelfs zo groot dat ook alle ondersteunende diensten er ruimschoots in passen. Bovendien biedt de ligging aan het Prins Bernardplein de mogelijkheid om de radiostudio’s en het Media Café prominent ‘in de etalage’ te zetten. Een lichtkrant met beursnieuws op de buitengevel acht de gemeente te afleidend voor de verkeersdeelnemers.
Aantrekkelijk voor alle huurders is de centrale ligging in de stad en de uitstekende bereikbaarheid. Maar de grootste troef van het pand op de kantorenmarkt is uiteraard het enorme aantal inpandige parkeerplaatsen. Met de aankoop van het garagegebouw heeft DVM, behalve een gemeentelijk monument, ook waardevolle historische parkeerrechten verworven. Gezien de verhouding van 361 ruim bemeten parkeerplaatsen op 12.400 m2 v.v.o. (1:34) is er voor vrijwel elke werkplek in het ‘autokantoor’ een plaats beschikbaar. Terwijl de huurders van de nieuwbouw op De Omval zuchten onder een gemeentelijke parkeernorm van 1:125 heeft de voormalige garage zelfs meer parkeerplaatsen dan de huurders nodig hebben. Aangezien de publieksfuncties op de begane grond relatief weinig werkplekken tellen zullen de parkeerplaatsen in de kelder waarschijnlijk gebruikt gaan worden door klanten van de fitness club en gasten van het Media Café en de radiostudio’s.