Binckhorst krijgt 800 woningen langs de Trekvliet

Toekomstige bewoners krijgen de kans om méér invloed uit te oefenen op hun woonplek in een nieuwe innovatieve woon-werkwijk langs de Trekvliet in Den Haag. Er komen circa 800  woningen.

Het aanbod varieert van sociale huurwoningen tot collectieve zelfbouw en van koopappartementen tot zelfbouw aan het water. Om levendigheid en diversiteit in het gebied te garanderen is er tevens 7000 tot 9000 m² aan ruimte om bedrijfslocaties te realiseren. Daarnaast wordt de buitenruimte (in totaal 20.000 m²) volledig opnieuw heringericht. De bouw en de inrichting van de wijk zal in fases plaatsvinden tussen 2017 en 2021.

De zone langs de Trekvliet, tussen Binck Twins en Kasteel Binckhorst, is één van de deelgebieden van de Binckhorst. Afgelopen maandag werd de overeenkomst getekend voor Binck Eiland, dat oostelijker aan de Trekvliet ligt. Hier realiseren BPD, Local en Vorm 240 huur- en koopwoningen. Amvest neemt de 119 huurwoningen af. Het KPN-complex wordt herontwikkeld door COD, eveneens met Amvest als belegger. Hier neemt Amvest 250 woningen over. In de zone tussen de Cabellero fabriek en het KPN-complex werkt Stebru aan een nieuwbouwplan. Daarbij wordt ondermeer het paviljoen van architect Van Klingeren, dat vroeger in Landgoed Ockenburgh stond, opnieuw opgebouwd.

Meer groen en meer water
De buitenruimte wordt in het gebied langs de Trekvliet op een prettige manier ingericht en volledig vernieuwd, waardoor de nieuwe bewoners het aantrekkelijk vinden om er te willen wonen en werken. Aan de kade wordt een lintpark gerealiseerd. Het gebouw voor het Kasteel Binckhorst, nu nog verscholen, wordt gesloopt en op die locatie komt meer groen. Ook komt er naast deze groene zone rond de Fokkerhaven en langs de nieuwe wegen in het gebied veel groen. Om de buitenruimte zo mooi mogelijk in te richten wordt het parkeren zoveel mogelijk inpandig opgelost en wordt het gebied klimaatbestendig gemaakt. Denk hierbij aan groene daken, water direct afvoeren naar de Trekvliet en het verbreden van sloten.

Verrassende kant van het Haagse centrum
Aan deze verrassende kant van het Haagse Centrum wil verantwoordelijk wethouder Boudewijn Revis (Stadsontwikkeling Kerngebieden) realiseren dat wonen-werken-recreëren hand in hand gaan. “Het is uniek dat Den Haag zo dicht bij het centrum mensen een levendige mix van wonen, werken en recreëren kan aanbieden. We zullen het water en het groen optimaal gebruiken en versterken. Door het goed inrichten van de buitenruimte met ook wandel- en fietsroutes zullen de mensen hier graag komen wonen en werken en dat is goed voor de Haagse economie.”

De komst van de Rotterdamsebaan ontsluit het Binckhorst gebied en zorgt voor een veel betere bereikbaarheid. De wegenstructuur in het gebied zelf zal ook worden aangepakt, niet langer via alleen maar insteken vanaf de Binckhorstlaan maar met échte ontsluitingswegen. De straatnamen in het nieuwe gebied krijgen daarbij een Haags karakter. Boudewijn Revis: “Om deze wijk een echt Haags gevoel te geven, is het idee om de straatnamen te vernoemen naar de karakters van Van Kooten & de Bie. Zo krijgen hun prachtige typetjes een mooie Haagse ereplaats. ”