Een Bilthovenaar die ontevreden is over de plannen van ontwikkelaar Elvestia om een asielopvang te realiseren, moet van de rechter eerder ge-uite verdachtmakingen rechtzetten bij de gemeente.
Elvestia wil een opvangcentrum voor alleenstaande minderjarige asielzoekers neerzetten, maar daar zijn de omwonenden niet van gecharmeerd. Twee van hen hebben buurtbewoners en de gemeente in januari gemaild. De eigenaar van Elvestia wordt in die berichten onder meer weggezet als ‘cowboy’ en ‘straatvechter pur sang’. ‘Daarnaast is het bekend dat directe familieleden van de heer [eigenaar] criminele contacten hadden in de onder- en vastgoedwereld, een Bibob-procedure lijkt ons dan ook minimaal noodzakelijk naar de initiatiefnemer.’
Serieuze beschuldiging
Die laatste zin gaat Elvestia te ver: die spant een kort geding aan en eist rectificatie. ‘Als je zegt dat directe familieleden van de ontwikkelaar van die plannen criminele contacten hadden, is dat duidelijk – in ieder geval potentieel – schadelijk voor Elvestia c.s. Het gaat om een serieuze beschuldiging, en daar moet een feitelijke basis voor zijn’, zo erkent de voorzieningenrechter het spoedeisend belang.
Al 40 jaar geen contact
De beschuldiging gaat over de jongere broer van de Elvestia-eigenaar. Die is ongeveer 20 jaar geleden in de media in verband gebracht met georganiseerde criminaliteit en vastgoed. Die broer is echter al 40 jaar uit beeld, zo stelt de eigenaar. Er is geen rechtvaardiging voor de opmerking, zo is de conclusie. De buurtbewoner stelt zo’n vijf jaar geleden geïntimideerd te zijn door de ontwikkelaar. Die zou hebben gezegd dat hij een criminele broer heeft. Maar dat is onvoldoende bewezen.
Dwangsom
De eis tot rectificatie wordt toegewezen. De man moet het college van B&W een mail sturen en mag bovendien zijn verdachtmakingen niet herhalen op straffe van een dwangsom van € 2.500 per keer. De buurtbewoner namens wie de mail mede was ondertekend, heeft zich overigens al gedistantieerd van de uitlatingen.