Benkey helpt ontwikkelaars met AI aan optimale vastgoedprojecten

Fintech-platform Benkey heeft een exclusief partnerschap met dataspecialist Veneficus gesloten. Zo kan het AI inzetten om voor zijn klanten kansen en risico’s beter in kaart te krijgen. Daarnaast stapt Benkey zelf in de financiering van nieuwbouw.

De vastgoeddataspecialisten van Veneficus Real Estate bouwden een applicatie, die ontwikkelaars op basis van kunstmatige intelligentie (AI) helpt met het maken van de juiste tactische beslissingen, gebaseerd op data, algoritmes en modellen. Op basis van deze kunstmatige intelligentie kun je bepalen waar bij de ontwikkeling van vastgoed de spade de grond in moet gaan en wat bijvoorbeeld de vierkantemeterpijs moet worden. Benkey, het fintech-platform dat investeerders en vastgoedprofessionals bij elkaar brengt, zet deze software nu in voor zijn klanten.

In de huidige krappe vastgoedmarkt, waarbij het dringen is op elke vierkante meter, kan deze AI-oplossing uitkomst bieden. Inmiddels maken ruim 45 projectontwikkelaars gebruik van de applicatie en zijn er al zo’n 200 projecten doorberekend. Door het gebruik van big data en AI kan Veneficus Real Estate kleine projectontwikkelaars dezelfde analytische slagkracht geven als de grote projectontwikkelaars. Benkey kan met de Veneficus-app nog beter beoordelen of een project rendabel is, wat de risico´s van een project zijn, én vastgoedontwikkelaars helpen om het rendement uit hun project te optimaliseren.

Nauwkeuriger voorspellen
Vastgoedontwikkelaars kunnen met behulp van de applicatie analyseren hoe een project zich verhoudt tot de markt. De app Houzr werkt op basis van informatie die van openbare bronnen is opgehaald, en handmatig is gecheckt en verrijkt door de dataspecialisten van Veneficus. De honderden variabelen die de vraag naar en de prijs van vastgoed uiteindelijk bepalen, zijn door een team econometristen bij Veneficus weer verwerkt in een algoritmisch model. Met behulp van dat model kan de applicatie voorspellingen doen over de opbrengst van een project, het risico en de mate waarin het project voldoet aan de vraag in de markt.

De samenwerking van Benkey met Veneficus is volgens managing director Sven Withofs vooral van belang voor kredietnemers die een nieuwbouwproject willen realiseren.

Financiering nieuwbouw
Benkey financiert sinds kort ook zelf nieuwbouwprojecten. Het eerste is het woningbouwproject Breeze in Beverwijk met enkele tientallen koopappartementen. De kortlopende kredieten van Benkey zijn een welkome oplossing voor veel projecten, die te lijden hebben onder de terughoudende opstelling van banken in het financieren van woningbouw.

Het fintech platform bemiddelde tot dusver alleen in de financiering van herontwikkelingen en transformaties, waarbij bijvoorbeeld kantoorruimte wordt omgevormd tot woongelegenheid. Het platform werd bijna een jaar geleden gelanceerd als oplossing voor zakelijke vastgoedprojecten die onterecht moeite hebben om financiering los te krijgen bij reguliere banken. De consultants van KPMG becijferden kort daarvoor dat slechts 40% van de banken bereid was om meer dan 60% van een project te financieren. ‘Dat we nu ook de ontwikkeling van nieuwbouwwoningen gaan financieren, is heel mooi’, aldus managing director Withofs. ‘Er is een schreeuwende behoefte aan extra woningen.’

Nieuwbouwprojecten doorgerekend
De ontwikkelaar van het nieuwbouwproject in Beverwijk, Jan-Willem Dontje van Apex Investments, klopte ook om die reden aan bij Benkey. ‘Ik wilde een kortlopende lening van €2,85 mln afsluiten, maar dat bleek bij de bank niet mogelijk. De bouw van 47 koopappartementen tussen de 50 en 90 m2, waarvan de ontwikkeling al in 2019 van start ging, kan nu toch doorgang vinden.

Om er zeker van te zijn dat een nieuwbouwproject rendabel is en om de eventuele risico’s in beeld te brengen, rekent Benkey het project door met behulp van de Houzrapplicatie van de nieuwe samenwerkingspartner Veneficus. ‘Uit de eerste check bleek al dat we de prijs te laag hadden vastgesteld en dat we nog een half miljoen euro aan rendement lieten liggen’, aldus Dontje. ‘Door de prijs te optimaliseren viel de te verwachten opbrengst ruim een half miljoen euro hoger uit. Het huidige plan is om 47 koopappartementen tussen de 50 en 90 m2 te realiseren, maar we bekijken momenteel met behulp van Houzr de optie om toch voor een mix van nieuwbouw en transformatiewoningen te gaan om het projectplan te optimaliseren. Dat kan goedkoper uitpakken in de bouwkosten en is duurzamer.’