Bedrijventerreinen – stiefkinderen van de ruimtelijke ordening

Bedrijventerreinen zijn al geruime tijd het stiefkindje van de ruimtelijke ordening. Het ruimtelijke debat draait vooral om de aanpak van de woningnood.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 6, 10 juni 2022

Onderzoek door het lectoraat De Ondernemende Regio naar lokale verkiezingsprogramma’s bevestigt dit.

Op basis van een synthesestudie waarin langjarig onderzoek naar wonen en werken is samengebracht, concludeerde onder meer lector Cees-Jan Pen al in 2021 dat in beleid en onderzoek relatief weinig aandacht is voor ruimte voor werken. Hoewel 30% van de mensen er werkt, doen bedrijventerreinen er op lokaal niveau ogenschijnlijk nauwelijks toe, door de ophef over voortgaande verdozing, circulaire potentie van de gebieden en de aanwezigheid van overlastgevende bedrijven.

Het lectoraat ging daarom aan de slag met een analyse van 501 lokale verkiezingsprogramma’s voor de raadsverkiezingen van 16 maart 2022 in de grootste 44 gemeenten. Ook het lectoraat Journalistieke en Verantwoorde Innovatie en media-onderzoeker Jeroen de Vos hielpen mee bij dit onderzoek.

 

De resultaten zijn te vinden in de whitepaper op de website van het lectoraat De Ondernemende Regio, fontys.nl/Onderzoek/De-Ondernemende-Regio-1.htm