Axa koopt hotel Doubletree voor € 425 mln

De Franse assetmanager Axa Investment Managers heeft het DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station met 557 kamers definitief aangekocht voor één van haar fondsen.

Een prijs is niet bekend gemaakt maar naar verluidt gaat het om € 425 mln, dit is zou voor het vastgoed én de exploitatie zijn. Het is daarmee de duurste hotelaankoop in Amsterdam. 
Het was het Chinese bedrijf Anbang die het hotel in het voorjaar van 2017 in handen kreeg voor een prijs van circa € 350 mln. Verkoper was toen de Amerikaanse investeringsmaatschappij Blackstone, die de hotelketen Hilton in 2007 had ingelijfd voor € 26 mrd. Behalve Amsterdam werden twee jaar geleden ook Double Tree by Hilton-hotels in Dublin en Londen verkocht.

Anbang nam in 2015 verzekeraar Vivat over en een jaar later een grote Nederlandse kantorenportefeuille, maar kwam later door een enorme schuldenlast in de problemen en moest gered worden door de Chinese overheid. De voormalige topman en grootaandeelhouder Wu Xiaohui kreeg vorig jaar 18 jaar celstraf wegens fraude en corruptie. Een onderdeel van Vivat (het schadebedrijf) wordt nu overgenomen door NN, de rest wordt ondergebracht bij Athora.

Uitzicht over de stad
Het DoubleTree by Hilton naast het Amsterdam Centraal Station is gebouwd in 2011 en ontwikkeld door Rabobank-dochter MAB. Het heeft een totaal oppervlakte van 29.710 m² met 557 slaapkamers, waaronder 48 suites. Daarnaast zijn er 15 vergaderzalen, een executive lounge, een fitnesscentrum van 100 m² en drie restaurants, evenals een bar op het dak en een terras met uitzicht op het IJ en de stad. Onder het hotel is een openbaar parkeerterrein met 1355 plekken.
Het gebouw is ontworpen door het Londense architectenbureau Bennetts Associates. Aanvankelijk zou het een Mint Hotel worden, maar in 2011 nam Hilton 8 Mint hotels in Europa over, waaronder die in Amsterdam.

Vijfde Amsterdamse hotel in Axa-fonds
Het DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal komt in het door Axa IM beheerd internationaal hotelfonds van € 3 mrd. Het is het vijfde Amsterdamse hotel in het fonds. Ook hotel Krasnapolsky zit daarbij. Alle hotels worden geëxploiteerd door bekende hotelketens met verschillende contracten: van traditionele huurovereenkomsten tot management- en franchisecontracten.

Uit de markt is vernomen dat bij Double Tree by Hilton bij Amsterdam CS sprake is van een managementcontract en dat de waardestijging is toe te schrijven aan een verbeterde exploitatie met hogere kamerprijzen en bezetting tot gevolg. Het rendement op jaarbasis zou tussen 5,6 en 6% kunnen liggen.