Anbang koopt voor € 500 mln kantoren van Blackstone

De Chinese onderneming Anbang heeft voor circa € 500 mln een kantorenportefeuille van Blackstone in Nederland gekocht. Dit is de grootste kantorendeal sinds jaren.

Volgens Bloomberg worden de kantoren verworven via verzekeraar Vivat, sinds vorig jaar een dochter van Anbang Insurance Group. Het bedrijf heeft al meer assets overgenomen van de Amerikaanse private equity investeerder Blackstone. Zo werd in 2014 voor $ 2 mrd het Waldorf Astoria hotel in New York ingelijfd en in maart dit jaar een portefeuille met 16 hotels in de Verenigde Staten. In Nederland heeft Anbang nog niet eerder vastgoed aangekocht.

Blackstone kocht het merendeel van zijn Nederlandse kantorenportefeuille tussen 2013 en 2015, ten tijde van de eerste golf aan opportinistische private equity investeerders die hier destijds investeerden. De gedachte was toen dat de markt zijn dieptepunt bereikt had en dat er opwaarts potentieel was vanwege de in de basis stabiele Nederlandse economie. Nu er daadwerkelijk sprake is van groei en een stijgende vraag naar kantoorruimte, ziet het opportinistische Blackstone een goed moment om de kantorenportefeuille weer van de hand te doen.

Kantoren uit de portefeuille van Blackstone zijn onder meer:
Cross Towers op de Amsterdamse Zuidas waarin Ernst & Young is gehuisvest (foto),
Weenatoren en 200 Weena in Rotterdam,
Den Haag Forum, Sirius en Orion.
Die panden kocht Blackstone in 2013 met de nodige leegstand voor € 165 mln van CBRE GI.

Andere kantoren van Blackstone zijn onder meer:
Lotus A en B in Rotterdam Alexander,
De Brug van Unilever in Rotterdam,
Westgate in Riekerpolder Amsterdam, het hoofdkantoor van PwC,
Het kantoor van Capgemini in Utrecht Leidsche Rijn,
Het hoofdkantoor van DHVRoyalHaskoning in Amersfoort.

Welke kantoren Anbang nu heeft verworven, maken de betrokken partijen niet bekend. Zeker is dat een aantal van genoemde panden deel uitmaken van de deal. W200 (Weena 200) is in portefeuille gebleven bij Blackstone, de Weenatoren is verkocht aan Anbang.