Amsterdam in 2050: 150.000 extra woningen

Amsterdam moet in 2050 na de bouw van 150.000 extra woningen zo’n 1.125.000 inwoners tellen.

De gemeente wil de stadsdelen Noord, Zuidoost en Nieuw-West laten uitgroeien tot nieuwe stadscentra en rondom stations en aan het IJ is ruimte voor hoogbouw. Zo blijkt uit de donderdag vrijgegeven concept-Omgevingsvisie voor de komende dertig jaar van GroenLinks-wethouder Van Doorninck.

Amsterdam wil verder als internationale stad, die bedrijven en werknemers uit het buitenland trekt. Daarnaast wil de gemeente meer ruimte bieden aan gezinnen en middengroepen. “De afgelopen jaren hebben Amsterdammers hun stad zien groeien en veranderen. Het vastgoed in onze stad is verworden tot een beleggingsobject, waardoor de stad onbetaalbaar dreigt te worden voor lagere en middeninkomens. Als we willen dat de stad de komende jaren bereikbaar blijft voor onze kinderen én nieuwe Amsterdammers uit binnen- en buitenland, dan zullen we de groei de komende dertig jaar moeten omarmen, maar ook duidelijk richting moeten geven en grenzen aan moeten stellen”, aldus de wethouder.

Van Doorninck denkt dat Amsterdam de groei van het aantal inwoners en woningen kan opvangen binnen de bestaande stadsgrenzen en met respect voor landelijk Noord. Dit betekent wel dat Amsterdam zal ‘verdichten’; de nieuwbouw verrijst binnen de bestaande stad. Amsterdam zal ook de hoogte ingaan: rondom stations is hoogbouw van meer dan zeventig meter mogelijk, net als aan de IJ-oevers in Noord. Temidden van deze nieuwbouw is volgens de wethouder voldoende groen mogelijk, in de vorm van een aantal nieuwe parken, maar ook op daken en in de straten, waar de auto verdwijnt.

img
Redacteur
Profiel