Almere opent de Poort

Op bedrijventerrein Hogekant in Almere Poort is de eerste paal geslagen voor een bedrijfsverzamelgebouw. Daarmee is een bescheiden begin gemaakt met de op één na grootste werklocatie die in Nederland op het programma staat. Storm loopt het nog niet. Gepubliceerd in PropertyNLmagazine, november 2004

Op bedrijventerrein Hogekant in Almere Poort is de eerste paal geslagen voor een bedrijfsverzamelgebouw. Daarmee is een bescheiden begin gemaakt met de op één na grootste werklocatie die in Nederland op het programma staat. Storm loopt het nog niet.

Gepubliceerd in PropertyNLmagazine, november 2004


door Jeroen den Ouden

Wie over pakweg vijftien tot twintig jaar via de A6 vanuit zuidelijke richting Flevoland binnenrijdt, maakt als eerste kennis met het nieuwe stadsdeel Almere Poort. Nu nog een grote zandvlakte, maar tegen die tijd een gebied met 10.000 nieuwe woningen, tal van voorzieningen en niet minder dan 650.000 m2 kantoren en 60 hectare bedrijventerrein. Daarmee is Almere Poort zelfs de op één na grootste werklocatie die in Nederland de komende decennia op de agenda staat. Alleen op de Amsterdamse Zuidas, mét dokmodel, staan meer kantoormeters ingetekend.
Zo ver is het nog niet, al is de eerste stap inmiddels wel gezet. Eind oktober is door Douwe Halbesma, wethouder Economische Zaken, de eerste paal geslagen voor het eerste gebouw op de eerste deellocatie van Almere Poort, bedrijventerrein Hogekant. Dit 16 hectare grote terrein is vooral bestemd voor ambachtelijke, logistieke, productie- en dienstverlenende bedrijven. De 25 bedrijven die zich gaan vestigen in het bedrijfsverzamelgebouw, dat op initiatief van IN.OG wordt gerealiseerd, zijn dan ook te vinden in die hoek. Het betreft een mix van nieuwe en reeds gevestigde bedrijven in Almere.
‘De ontwikkeling van bedrijfsverzamelgebouwen is in Almere een succesformule’, zegt wethouder Halbesma. ‘We hebben hier circa 10.000 mkb-ers en relatief veel starters. IN.OG, dat ook op andere terreinen in Almere bedrijfsverzamelgebouwen heeft gerealiseerd, is momenteel zelfs druk bezig met een tweede bedrijfsverzamelgebouw op Hogekant.’ Het aantrekken van gebruikers daarvoor verloopt volgens de wethouder voorspoedig.
‘We zien in deze gebouwen nauwelijks leegstand,’ vult Derk-Jan Somsen, hoofd bedrijfsvestigingen van de afdeling Economische Zaken, aan. ‘Dergelijke initiatieven worden door de gemeente dan ook zeker gestimuleerd. Maar we willen natuurlijk niet alleen bedrijfsverzamelgebouwen neerzetten. Waar het om gaat is dat we bedrijven in de hele cyclus van hun groeiproces kunnen bedienen. We willen als gemeente een breed spectrum aan vestigingsmogelijkheden bieden’, zegt Somsen.

Verdubbeling bestaande kantoorvoorraad
Op Hogekant worden de meeste kavels uitgegeven aan eigenaar-gebruikers. ‘Dat is een bewuste keuze’, volgens Halbesma. ‘Een van de sterke punten van Almere is dat je hier nog eigenaar kunt zijn van je gebouw. En dat tegen betaalbare prijzen. Daar is veel vraag naar.’ Toch wordt ook de uitgifte van kavels aan ontwikkelaars niet uitgesloten. De gemeente zal dan wel van ontwikkelaars eisen dat er een gebruiker bekend moet zijn voordat er met de bouw wordt gestart.
Nieuwe vestigers op Hogekant hebben zich nog niet aangediend, al wordt er volgens Halbesma wel met een viertal gegadigden gesproken, waaronder een modebedrijf. Almere zal zijn acquisitiepijlen mede richten op het midden- en kleinbedrijf in de Gooi- en Vechtstreek, waar bedrijven vaak niet meer kunnen uitbreiden. Halbesma: ‘Almere Poort is, als scharnier tussen Amsterdam en ’t Gooi, een prima locatie. De bereikbaarheid naar Almere is goed en we kunnen snel werken. Een bedrijf dat zich hier wil vestigen kan op zeer snelle termijn beginnen met bouwen.’
Dat het momenteel niet storm loopt, is niet verwonderlijk. Halbesma: ‘Ook hier hebben we wel degelijk last van een dip, al is Flevoland, en dan met name Almere, wel de enige provincie waar de werkgelegenheid nog is gegroeid. Maar de balans tussen wonen en werken is nog altijd niet in evenwicht. We hebben in Almere op een beroepsbevolking van 120.000 mensen circa 61.000 banen. Dat is te weinig. Een aantal jaren geleden streefden we naar 5000 nieuwe banen per jaar, maar momenteel lijkt een aantal van 2500 realistischer.’
Een groot deel van die nieuwe banen, en dan vooral kantoorbanen, zal gecreëerd moeten worden in Almere Poort. De geplande toevoeging van maar liefst 650.000 m2 nieuwe kantoorruimte betekent ruim een verdubbeling van de bestaande kantoorvoorraad in Almere. Voorlopig moet de gemeente door de huidige situatie op de kantorenmarkt de strategie voor Almere Poort bijstellen. In eerste instantie worden alleen voor enkele kansrijke marktsegmenten gedoseerd enkele deellocaties ontwikkeld. Tot 2010 verwacht de gemeente dat in Almere maximaal 175.000 m2 kantoorruimte wordt afgenomen.

Speerpunt: ict
De ambities zijn daarmee duidelijk getemperd, erkent ook Halbesma, maar hij voegt daar gelijk aan toe dat dit van tijdelijke aard is. ‘Omdat binnen en buiten Almere op dit moment nog voldoende andere locaties beschikbaar zijn, willen we in Almere Poort niet alles in één keer bouwrijp maken. Wel willen we grote kantoorgebruikers, die hun eigen gebouw willen realiseren, garanderen dat een aangeboden kavel binnen een jaar bouwrijp kan worden opgeleverd.’ De gemeente verwacht dat als de kantorenmarkt na 2008-2010 weer aantrekt, een jaarlijkse opname van circa 30.000 m2 tot 40.000 m2 mogelijk is.
Gezien de concurrerende plannen in de regio is dat geen eenvoudige opgave. Zo heeft de gemeente Amsterdam onlangs de hoeveelheid kantoorplannen in de hoofdstad becijferd op bijna 3,7 mln m2. Maar ook andere gemeenten in de noordvleugel van de Randstad kennen omvangrijke kantoorplannen. Enkele voorbeelden zijn Haarlem (Spoorzone, circa 200.000 m2), Zaandam (Inverdan, 140.000 m2), Haarlemmermeer (diverse locaties, circa 1 mln m2), Amersfoort (Vathorst, 100.000 m2) en Utrecht (Leidsche Rijn Centrum, circa 300.000 m2).
Hoewel bovengenoemde locaties zeker niet allemaal vergelijkbaar zijn, zal Almere Poort zich voor het aantrekken van nieuwe bedrijven toch moeten onderscheiden. Voor het kiezen van economische speerpunten om de kansen te vergroten, lijkt Almere in ieder geval niet warm te lopen. ‘We willen niet het ene doen en het andere laten. Almere staat open voor alle soorten bedrijven’, verklaart Somsen. ‘Maar als je het dan toch over speerpunten hebt’, zegt Halbesma, ‘dan is de ict-sector heel kansrijk. Diverse bedrijven uit die sector, zoals ASMI, zijn al in Almere gevestigd en de ict-infrastructuur is hier ook goed geregeld. Verder streven we samen met Samsung Electronics naar het stimuleren van technologische innovaties in Almere, bijvoorbeeld op het gebied van domotica. Bedrijven zijn daarin zeer geïnteresseerd.’
Mogelijke pluspunten voor Almere Poort zijn nog de relatief ruime parkeernormen en de goede bereikbaarheid. Het gebied ligt namelijk niet alleen langs de snelweg, maar krijgt ook een NS-station. Ook is in een vroeg stadium de openbare ruimte met groen ingericht, waardoor direct concurrerende kantoorlocaties kunnen ontstaan. Halbesma: ‘Zeer bijzonder is nog de ligging aan het water. Waar kun je in Nederland nog meer vanuit je kantoor zo op het strand stappen?’