Albert Heijn opent eerste circulaire supermarkt van Nederland

Albert Heijn (AH) opende woensdag haar eerste circulaire supermarkt in de nieuwe wijk Westergouwe in Gouda. Bij de bouw en de inrichting van de winkel zijn zoveel mogelijk gerecyclede en recyclebare materialen gebruikt.

AH heeft de ambitie uitgesproken om in 2025 volledig CO2-neutraal te zijn. Dit proefproject past in dat streven. Op basis van de ervaringen in Gouda verwacht de supermarktketen in de toekomst meer circulaire winkels te openen. ‘Een circulaire winkel bouwen is een echte uitdaging’, zei Anneke de Vries, senior vicepresident Real Estate, Construction & Franchise van Albert Heijn (links op de foto), bij de opening. ‘We zijn hier het wiel aan het uitvinden. Niet in een laboratorium, maar in de dagelijkse praktijk. Niemand heeft echter de absolute wijsheid in pacht. Daarom werken we in dit proefproject nauw samen met onze leveranciers, aannemers, adviseurs en met de gemeente Gouda.’

Voor de (ruw)bouw van de nieuwe winkel en de inrichting van het omliggende terrein maakte AH zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gebruikte bouwmaterialen, zoals beton, staal, gevelbekleding, bestrating en riolering. Onderdelen van de winkel zoals de staalconstructie, het dak en de gevel zijn bovendien volledig demontabel en daarmee in de toekomst eenvoudig herbruikbaar. Ook bij de afwerking van de winkel stond recycling centraal; verlichting, plafondbekleding, vloeren, maar ook brandslanghouders zijn al eerder gebruikt.