Al vijf Duitse ontwikkelaars in nood

De financiële problemen bij Certitudo Capital  staan niet op zich en zijn geen exclusief Nederlands probleem. Ook in Duitsland staan verschillende ontwikkelaars op omvallen. 

Vorige week werd bekend wat in de markt al een tijdje rondging. De Bossche ontwikkelaar en belegger Certitudo Capital verkeert in ernstige financiële problemen en heeft uitstel van betaling gekregen. 

Het verhaal van Certitudo past in een trend die ook buiten ons land, door zusteruitgave PropertyEU wordt waargenomen in de Europese vastgoedsector. De in Düsseldorf gevestigde Gerchgroup is de nieuwste vastgoedontwikkelaar in Duitsland geworden die faillissement heeft aangevraagd nu de problemen in de sector toenemen. Volgens berichten in de Duitse media heeft het bedrijf een insolventieprocedure gestart voor vier holdingmaatschappijen, terwijl de operationeel actieve projectbedrijven, die lopende ontwikkelingsprojecten bestrijken, vrijgesteld zouden zijn. Ook deze bedrijven zullen naar verwachting alternatieve kredietlijnen moeten zoeken, aangezien ze financieel gezien in de problemen zitten. afhankelijk van de holdings.

Golf van faillissementen

Gerchgroup is de jongste in een golf van faillissementen die de Duitse vastgoedmarkt de afgelopen weken overspoelde, nu een combinatie van hogere rentetarieven, stijgende bouwkosten en moeilijkheden bij het verkrijgen van financiering hun tol eisen. Euroboden, een in München gevestigde ontwikkelaar, Project Immobilien, gevestigd in Neurenberg, en Development Partner en Centrum Group, beide gevestigd in Düsseldorf, zijn de afgelopen weken allemaal in de problemen geraakt. 

Lees ook: Continuïteit bezorgt Certitudo al een jaar hoofdbrekens

Lastiger financiering

Euroboden, dat €115 mln aan obligaties heeft uitstaan, zegt dat in een verklaring dat de onderhandelingen over de verkoop van onroerend goed waren mislukt, wat de financiën schaadde. ‘De marktvooruitzichten voor projectontwikkelaars blijven negatief’, aldus het bedrijf, daarbij verwijzend naar de hoge bouwkosten en rentetarieven, een terugval in de vraag en de moeilijkheid om krediet te krijgen. Toen Centrum Group in juli het faillissement aanvroeg, noemde Centrum Group een ‘giftige driehoek’ van kostenstijgingen, hogere rentetarieven en vastgelopen investeringen als redenen voor de terugval.

Lange periode van goedkoop geld

De dramatische wending volgt op een lange periode van goedkoop geld die zorgde voor een bloei van de Duitse vastgoedsector, een sector die goed is voor ongeveer een vijfde van de economische productie van het land en voor één op de tien banen. De problemen in de sector worden nog groter door een scherpe daling van het aantal nieuwe bouwvergunningen, met name voor woningbouwprojecten, tegen de achtergrond van dalende huizenprijzen en een vertragende groei van de werkgelegenheid in de bouwsector.
Marktkenners verwachten de komende weken nog meer slachtoffers in de vastgoedsector, omdat de financieringsproblemen een sneeuwbaleffect zullen krijgen en bedrijven gedwongen worden afschrijvingen op hun activa te doen.