Aberdeen lanceert nieuw Europees vastgoedfonds

Aberdeen Standard Investments (ASI) lanceert een nieuw vastgoedfonds: het Aberdeen Standard European Long Income Real Estate Fund. Het fonds zal ook in Nederlands vastgoed beleggen.

De eerste closing van het fonds vond plaats op 31 oktober 2019. Er werd meer dan € 100 mln ingelegd door zes verschillende institutionele beleggers uit zes landen. Gestructureerd als een open-end fonds, zal het fonds naar verwachting in de loop van de tijd aanzienlijk in omvang groeien.

Aangezien de rentetarieven en obligatierendementen op dit moment op een historisch laag niveau liggen, is het fonds extra aantrekkelijk voor institutionele beleggers die op zoek zijn naar alternatieve inkomstenbronnen met een zogeheten ‘illiquiditeitspremie’. 

Het fonds streeft naar lange termijn, betrouwbare en tegen inflatie beschermde inkomstenstromen met, in vergelijking met een meer traditioneel vastgoedfonds, een lagere volatiliteit van kapitaalwaarden. Door de aard van het vastgoed heeft het fonds sterk defensieve kenmerken. Het zal beleggen in activa met lange huurcontracten en huurders voor de lange termijn. Het strak toezien op de kredietwaardigheid van huurders is een cruciaal onderdeel van het beleggingsproces. Het team put uit de kennis en ervaring die ASI heeft op het gebied van Europese aandelen en vastrentende waarden. Het doel is om een gediversifieerde portefeuille op te bouwen door directe investeringen in vastgoed in belangrijke West-Europese markten (met een focus op Duitsland, Frankrijk, Benelux en de Nordics). Het fonds zal niet beleggen op de Britse markt.

Het fonds wordt beheerd door Troels Andersen, die werkt vanuit Denemarken, ondersteund door plaatsvervangend fondsbeheerders Sabine Dost en Eeva Saravuo, die respectievelijk werken in Duitsland en Finland. Het fondsbeheerteam beschikt over de middelen en expertise van het bredere ASI Europese vastgoedteam, dat elf kantoren heeft in tien Europese landen.