AM en Heijmans bouwen 78 appartementen in Den Bosch

Gebiedsontwikkelaars AM en Heijmans starten donderdag met het slotakkoord van de centrumwijk Gasthuiskwartier in Den Bosch. De laatste fase bestaat uit negen geschakelde appartementengebouwen met in totaal 78 huur- en koopwoningen en 1775 m2 aan commerciële ruimte.

Naar verwachting worden de woningen in de  tweede helft van 2026 opgeleverd. De slotfase (Blok F) omvat een architectonisch samenspel van negen gebouwen, naar een ontwerp van Hilberink Bosch Architecten en Mulleners + Mulleners Architecten. Het gaat om 42 koopappartementen en 36 huurwoningen. Daarnaast wordt 1775 m² aan commerciële ruimte gerealiseerd in de plint,  een ondergrondse stallingsgarage voor de bewoners en een fietsenstalling voor de gemeente Den Bosch voor ongeveer 1000 fietsen.

Alle koopappartementen beschikken over minimaal één privé parkeerplaats in de garage. Van de 42 appartementen zijn er op dit moment 34 verkocht. De prijzen variëren van € 399.000 tot € 1.649.000 v.o.n. en de woningoppervlaktes van 64 m² tot 197 m². De 36 huurwoningen met 18 parkeerplaatsen zijn verkocht aan woningcorporatie BrabantWonen.

Van ziekenhuis naar woonwijk

Het Gasthuiskwartier is vanaf 2017 getransformeerd van een ziekenhuisterrein naar een woon-, winkel- werk- en verblijfsomgeving. De wijk is autoluw en in de infrastructuur en de bebouwing van de wijk zijn de zichtlijnen naar het oude centrum met de Sint-Janskathedraal geborgd.

Alle woningen en appartementen binnen het Gasthuiskwartier zijn energiezuinig, voorzien van een lucht-water warmtepomp of vergelijkbaar systeem, triple beglazing en deels ook van zonnepanelen. Enkele woningen in het plan zijn daarnaast voorzien van groene daken met sedum, wat warmte- en geluidsisolerend werkt en ook CO² en fijnstof bindt. Verder is een deel van de appartementen in blok F voorzien van zonwering om opwarming te voorkomen.