ACHTERGROND: Afscheid Henk Jagersma

Op 1 mei is directievoorzitter Henk Jagersma vertrokken bij Syntrus Achmea Real Estate Finance

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 4, 28 april 2017

Bij het goedbezochte afscheid van Henk Jagersma draaide een van de bezoekers de zaak om: ‘Dit is het signaal dat niet Henk weg gaat uit het vastgoed, maar Syntrus Achmea’. Dat is ongetwijfeld iets overtrokken, maar feit is wel dat Jagersma met steeds minder support van moedermaatschappij Achmea zijn functie moest uitoefenen.

Het bedrijf laat officieel weten dat ‘na een periode van negen jaar, waarin hij leiding heeft gegeven aan Syntrus Achmea RE&F, Jagersma een sterk bedrijf achterlaat’. Dat sterke bedrijf is ontstaan ondanks moeder Achmea, die lastige tijden kent, en dankzij de bijzondere kwaliteiten van Jagersma. Hij was lang niet de makkelijkste voor zijn personeel, maar is in de zwaarste crisis overeind gebleven, niet alleen voor Syntrus Achmea (en de achterliggende pensioenfondsen), maar voor heel vastgoedbeleggend Nederland (IVBN) en de complete sector (Mare).

Luisterrijk afscheid
Zijn afscheid werd dan ook luister bijgezet door minister Stef Blok, de grootste aannemers (Job Dura van Dura Vermeer), de belangrijkste ontwikkelaars (AM Vollegbregt), corporaties (zijn opvolger bij Staedion, Willem Krezewski), banken (ABN Amro REF) en pensioenfondsen, met niet te vergeten een toespraak van de zieke burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam per video. Daarbij vergeleken was de presentie van Achmea mager: de raad van bestuur gaf kennelijk de voorkeur aan een bijeenkomst met het Stan Huijgens Journaal eerder in de week.

Jagersma stelt zelf: ‘Het is tijd voor iets anders. Mede gezien mijn leeftijd, 59, wil ik nog een hoofdstuk aan mijn carrière toevoegen. Wat dat precies gaat worden, is nog niet bekend.’

Speculaties
De snelheid van vertrek met alleen een waarnemend directielid (George Dröge) en de haastige organisatie van de afscheidsbijeenkomst, (nog?) zonder een koninklijke onderscheiding, veroorzaken veel speculaties over de redenen.

De voorzitter van de raad van commissarissen van SARE&F zei in zijn afscheidsrede alleen ‘dat wijsheid en eigenwijsheid bij Jagersma dicht bij elkaar liggen’. Redenen voor vertrek waren bij Jagersma altijd voldoende aanwezig, omdat hij niet bang was buiten de gebaande paden te treden. Dat bleek een tijd geleden al op een van de bijzondere bijeenkomsten met Mare, waarvan hij samen met Ruud Jacobs (Ballast Nedam) initiator was. Toen ging hij tekeer tegen de toezichthouders van De Nederlandsche Bank, wat terecht was, maar hem in zijn organisatie niet in dank werd afgenomen.

Onlangs wilde Syntrus Achmea een slag slaan op de winkelmarkt met de overname van de portefeuille van Ronny Rosenbaum. Na € 9 mln gespendeerd te hebben aan de overname, ketste de deal alsnog af. Met de kennis van nu zou de deal van de aandeelhouders van Syntrus Achmea geweldig zijn geweest, en als het ergens aan lag, dan was dat zeker niet de slagkracht van Jagersma.

Nek uitgestoken
Jagersma heeft ook zijn nek uitgestoken op de woningmarkt. Zo verwierf hij vorig jaar 3000 woningen. Om dat niveau te handhaven moest hij contacten leggen in de bouw- en projectontwikkeling, altijd een gebied waar verzekeraars en toezichthouders zenuwachtig van worden. Jagersma is een van de weinigen die inzag dat de woningvoorraad grote tekorten zou gaan vertonen. Dan kon hij wel gaan opbieden tegen alle internationale beleggers om wat bestaande woningen aan zijn portefeuille toe te voegen, maar het leek hem veel beter om zich te concentreren op nieuwe producten. Daarmee zou hij optimaal gebruikmaken van de voordelen van Syntrus Achmea: specifieke kennis van woningen, locaties en de beschikking van lang geld. Daarmee zou hij de patstelling kunnen doorbreken van corporaties die op hun geld zitten, gemeenten die geen geld kunnen vrijmaken voor het ontwikkelen van woninglocaties en beleggers die alleen een pasklaar product willen en zich daarmee de tent uit vechten.

Wanneer Jagersma vrij baan zou hebben gekregen, zouden de achterliggende pensioenfondsen minder problemen gehad hebben met hun dekkingsgraad en zouden de woningtekorten aanvaardbaar blijven. Wie volgt in de voetsporen van Jagersma? In ieder geval heeft zijn voorganger bij Syntrus Achmea Dick van Hal (nu Bouwinvest) bij de beleggers van IVBN het stokje van Jagersma overgenomen. Spoedig volgen vast ook meer berichten over het vervolg van de carrière van Jagersma in het vastgoed.