Hudson’s Bay krijgt kapitaalinjectie en verkoopt vastgoed

Hudson's Bay verkoopt de flagshipstore van Lord & Taylor in New York voor $ 850 mln en ontvang een investering van nog eens $ 500 mln.

Hudson's Bay verkoopt de flagshipstore van Lord & Taylor in New York aan WeWork Property Advisors, een joint venture van het flexibele kantoorconcept WeWork en belegger Rhone Capital. De verkoopsom is $ 850 mln. Daarnaast investeert Rhone Capital nog eens $ 500 mln in de retailreus. Dat levert Rhone Capital een plaats in het bestuur op en wordt het voor 22% aandeelhouder van Hudson’s Bay.

Op deze manier probeert Hudson’s Bay zijn meest activistische aandeelhouder Land and Buildings op afstand te houden.

Afgelopen vrijdag maakte Hudson’s Bay bekend dat de CEO Gerald Storch per 1 november zal aftreden. Afgelopen maandag draaide de activistische belegger Jonathan Litt van Land and Buildings Investment Management het bestuur de duimschroeven aan. De dag daarna maakte Hudson’s Bay bekend te willen samenwerken met het flexibele kantorencnocept WeWork. Een onderdeel van deze samenwerking is de verkoop van de flagshipstore van Lord & Taylor in Manhattan.

Duidelijk zijn de spanningen tussen Litt en Richard Baker, voorzitter van bestuur van Hudson’s Bay die momenteel deels de huidige ceo als interimmer vervangt.

De afgelopen maanden hebben aandeelhouders de druk bij Hudson’s Bay opgevoerd. De prestaties van het bedrijf blijven achter op de verwachtingen terwijl Hudson’s Bay tegelijkertijd een enorme portefeuille vastgoed in bezit heeft waarvan de waarde niet terug te zien is in het aandeel. Kortom, de aandeelhouder profiteert niet van de vastgoedportefeuille en is enkel afhankelijk van de prestaties van de retailactiviteiten.

Dwingend werd Hudson’s Bay verzocht de vastgoedportefeuille te kapitaliseren, ofwel vastgoed te verkopen en de opbrengst terug te laten vloeien naar het retailbedrijf of zelfs direct naar de aandeelhouders.

De activistische belegger Land and Buildings maakt afgelopen juni bekend een belang in Hudson’s Bay te hebben van 4,3%. Het verzoek van deze aandeelhouder was om bestaande slecht presterende warenhuizen van Hudson’s Bay te renoveren of te herontwikkelen.

Hudson’s Bay schoof de wensen van de aandeelhouder aan de kant en besloot zich enkel te concentreren op de retailactiviteiten waarop Land and Buildings afgelopen juli begon te rellen in het bestuur en een speciale aandeelhoudersvergadering eiste.

Afgelopen maandag maakte de aandeelhouder bekend dat het vertrekt van de huidige ceo niets aan de situatie verandert. Het vastgoed van Hudsons’s Bay is met zijn omvang van bijna € 10 mrd bijna vijf keer zo groot als de totale beurswaarde van het retailbedrijf.

Dinsdag maakte Hudson’s Bay bekend het pand van Lord & Taylor op Fifth Avenue in Manhattan te willen verkopen voor $ 850 mln. Het pand heeft een omvang van bijna 14.000 m². WeWork zal een deel van het pand gebruiken als hoofdkantoor.

Naast de overname investeert Rhone Capital nog eens $ 500 mln in Hudson’s Bay. De samenwerking houdt onder andere in dat de plekken boven winkels van Hudson’s Bay in Toronto, Vancouver en Frankfurt (Galeria Kaufhof) worden herontwikkeld tot kantoormeters waarvan WeWork de uitbater zal zijn. In de toekomst is het mogelijk onbezette winkelmeters om te zetten naar kantoorruimte.

De vraag is wat Hudson’s Bay in petto heeft voor de flashipstore van Saks Fifth Avenue. Het pand in New York werd in 2014 nog gewaardeerd op $ 3,7 mrd. Hier rust een hypotheek op van C$1,6 mrd (2016).