Rechter kent 50% huuropschorting toe aan Swissotel

Swissotel heeft de rechtszaak tegen Dam Square gewonnen. De rechter kent wegens de pandemie een opschorting van de huurprijs toe met 50%, en dat met terugwerkende kracht.

De Amsterdamse kortgedingrechter heeft Swissotel op 21 januari in het gelijk gesteld in een procedure tegen Dam Square, de verhuurder van het prominente hotel aan het Damrak en de Nieuwendijk. In het vonnis bepaalt de rechter dat Swissotel recht heeft om de huur voorlopig met 50% op te schorten. De over de afgelopen maanden teveel betaalde huur kan Swissotel verrekenen met de 50% huurbetaling van de komende maanden.

Deze uitspraak is een nieuwe mijlpaal in de jurisprudentie over opschorting van de huur in verband met corona. Het percentage van 50% is een van de hoogste kortingspercentages die tot nu toe zijn toegewezen. Ook de terugwerkende kracht is een betrekkelijk nieuw fenomeen in de rechtspraak. Tomas Steenmetser van Lexence stond Dam Square bij. David van Dijk van Greenberg Traurig begeleidde Swissotel.

Van Dijk: "Swissotel is blij met deze uitspraak. De hotelsector heeft het enorm zwaar en staat al maanden in een extreme overlevingsstand. Met deze uitspraak beoogt de rechter de pijn te verdelen over de huurder en de verhuurder. Dat voelt rechtvaardig. Natuurlijk is iedere situatie anders en moet steeds worden gekeken wat in een specifieke situatie redelijk is. Ik vind echter dat de rechter daar in dit geval heel goed in geslaagd is."

img
Redacteur
Profiel