DEAl Focus: Heftig debat investering Spuiforum Den Haag

In Den Haag is een heftige discussie ontstaan over de € 181 mln die de gemeente wil investeren in de realisatie van Spuiforum, dat een voor Europa uniek uitgaans- dans- en muziekcentrum moet worden. De huidige coalitie bestaande uit PvdA, VVD, D66 en CDA wil in november een knoop doorhakken over het bijna 41.000 m2 bvo grote gebouw, dat jaarlijks 320.000 bezoekers moeten trekken. Het moet een belangrijke aanjager zijn voor de vastgoedontwikkelingen in het Haagse centrum. DEAL Focus 25-10-2012

In Den Haag is een heftige discussie ontstaan over de € 181 mln die de gemeente wil investeren in de realisatie van Spuiforum, dat een voor Europa uniek uitgaans- dans- en muziekcentrum moet worden. De huidige coalitie bestaande uit PvdA, VVD, D66 en CDA wil in november een knoop doorhakken over het bijna 41.000 m2 bvo grote gebouw, dat jaarlijks 320.000 bezoekers moeten trekken. Het moet een belangrijke aanjager zijn voor de vastgoedontwikkelingen in het Haagse centrum.

DEAL Focus 25-10-2012


De discussie spitst zich toe op de vraag of een gemeente als Den Haag, die worstelt met tegenvallende financiën, in economisch moeilijke tijden ‘anticyclisch’ moet investeren in een prestigeproject als Spuiforum. De bouw van het complex moet klaar zijn in 2018. Dat is het jaar dat Den Haag de Culturele hoofdstad van Europa wil worden.
Als het project doorgaat is dit een van de grootste bouwprojecten in Nederland die zal worden aanbesteed. Daarnaast is volgens de rekensommen van de gemeente het Spuiforum aanjager voor de verdere ontwikkeling van wat in de Den Haag de ‘Golden Mile’ wordt genoemd, het gebied van de Grote Marktstraat tot het Centraal Station. Realisatie van het Spuiforum zou goed nieuws zijn voor het gebied rond het Centraal Station, inclusief het Wijnhavenkwartier, dat de gemeente graag wil ontwikkelen. Ook het winkelgebied rond de Grote Marktstraat, dat de afgelopen jaren is getransformeerd, zou kunnen profiteren van de extra ‘reuring’ die het Spuiforum met zich mee zou brengen.

Een belangrijk onderdeel van het plan is dat het Koninklijk Conservatorium naar Spuiforum verhuist. Samen met het Nederlands Dans Theater en het Residentie Orkest moet volgens de gemeente een combinatie ontstaan van ‘professionals en aanstormend talent, van productie, uitvoering en opleiding’. Ook komt in het gebouw ruimte voor commerciële bijeenkomsten en evenementen.
De gemeente is niet van plan een ontwikkelaar bij het project in te schakelen, wat in lijn is met eerdere uitlatingen van wethouder Norder dat hij liever werkt met een private financier, aannemer en architect. De gemeente wil de exploitatie in handen geven van een stichting en delen van de exploitatie in opdracht van die stichting door een commerciële partij laten uitvoeren.

Vorige week donderdag bleek dat de bouw van het Spuiforum nog even onzeker blijkt. De Haagse gemeenteraad uitte twijfels over de financiële risico's van het plan. Coalitiepartners VVD en PvdA vonden het onaanvaardbaar dat Den Haag jaarlijks 9 ton aan de exploitatie van het nieuwe theater kwijt zou zijn. De collegepartijen eisten van wethouder Norder dat hij naar een andere oplossing gaat zoeken. De VVD denkt daarbij aan een hogere huur voor de gebruikers van het complex. Het debat wordt op 31 oktober voortgezet.

Gerelateerde artikelen: