Kamerhuren Europese stad stijgen minder snel

De gemiddelde huur die studenten en jonge professionals voor kamers en kleine appartementen in grote Europese steden betalen, is in het afgelopen kwartaal met 9,6% gestegen, zo blijkt uit de International Rent Index van Europa’s grootste kamerverhuurplatform HousingAnywhere.

Het is volgens HousingAnywhere, eigenaar van onder meer Kamernet, voor het eerst in vijf kwartalen dat de stijging van de huurprijs onder de dubbele cijfers duikt. In Q1 van 2023 ging de gemiddelde huur in een grote Europese stad nog met 11,9% omhoog in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Het verhuurplatform wijst erop, dat het afvlakken van de huurstijging van tijdelijke aard kan zijn, aangezien de run op kamers en appartementen traditioneel na de zomer op gang komt.

Uitbreiding in de UK en VS

HousingAnywhere, dat zijn hoofdkantoor in Rotterdam heeft gevestigd, heeft inmiddels de bakens verzet buiten het Europese vasteland. Het verhuurplatform mikt in de Verenigde Staten op het groeiend aantal internationale studenten na de coronaperiode en verhuurt (gemeubileerde) kamers en appartementen in onder andere New York, Los Angeles en Chicago. In de UK richt de kamerverhuurder zich op grote vraag van studenten en jonge professionals naar woonruimte  in steden als Londen, Manchester en Birmingham.