82% van wereldwijde flexibele kantoorruimte is winstgevend

82% van de wereldwijde flexibele kantoorruimte is momenteel winstgevend als wordt gekeken naar het bedrijfsresultaat. Dat blijkt uit het Flexmark onderzoek van flexibele-kantoorruimtebemiddelaar Workthere. 

Dit is een toename van 3% ten opzichte van het voorgaande jaar. Het onderzoek laat zien dat de winstgevendheid van aanbieders van flexibele kantoorruimte afgelopen jaar is toegenomen van 79% naar 82%. 16% van de aanbieders gaf aan een winst behaald te hebben van meer dan 26%. Workthere, een bedrijf van Savills, is een bemiddelaar die open staat voor alle aanbieders van flexibele kantoorruimte.

Ed Bouterse, Head of Workthere in Europa, licht toe: “Ondanks de uitdagingen waarmee de sector de afgelopen 12 maanden te maken kreeg, komen wij tot de conclusie dat een aanzienlijk deel van de aanbieders wereldwijd hun winstgevendheid heeft verhoogd. Dit terwijl de bezettingsgraad van zowel privékantoorruimtes als vaste bureaus in dezelfde periode is gedaald, van 81% naar 68% en van 65% naar 56%. Dit suggereert dat de aanbieders van flexibele kantoorruimte erin zijn geslaagd om hun kosten te verlagen. Bijvoorbeeld door een beroep te doen op een versoepeling van de huur, zoals huuruitstel, of door het omzetten van hun huurovereenkomst naar een exploitatieovereenkomst (management agreement), waardoor hoge vaste lasten zijn ingeruild voor meer cashflowflexibiliteit.”

Volgens het onderzoek waren Azië en Europa het meest winstgevend. In Azië, waar huurversoepelingen minder gebruikelijk zijn, maar exploitatieovereenkomsten des te meer, boekte 71% van de flexaanbieders meer dan 10% winst. In Europa boekte 44% meer dan 10% winst. De relatief hoge winstmarge in Azië hangt ook samen met het feit dat de bezettingsgraad van privékantoren de afgelopen 12 maanden amper is gedaald (-5,5%), terwijl in Europa de bezettingsgraad van coworking ruimtes het minst daalde (-1,4%).

Het recente onderzoek van Workthere bevestigt dat meer dan de helft van de inkomsten (54%) afkomstig is van het verhuren van privékantoorruimte. Nog steeds de grootste inkomstenbron dus, maar wel een daling van 11% ten opzichte van het eerste Flexmark onderzoek in 2020. Het onderzoek toont ook aan dat er een verschuiving is in de omzetverdeling. De omzet van hot desks en vaste werkplekken in een gedeelde kantooromgeving groeide van 7% naar 10% en van 9% naar 16%. Als gevolg van deze verandering spelen flexibele kantooraanbieders hierop in door hun kantoorindeling hierop aan te passen.

Hoewel privékantoren het meest winstgevend zijn voor flexibele kantooraanbieders, is er afgelopen jaar een gemiddelde prijsdaling van 6% gemeten. Ed Bouterse licht toe: “Deze prijsdaling hangt samen met de wereldwijde pandemie, en is op te splitsen in twee verschillende fases. De eerste fase vond plaats in maart, april en mei vorig jaar toen flexibele kantooraanbieders genoodzaakt waren om kortingen aan hun bestaande gebruikers aan te bieden om hen te behouden. De tweede fase volgde toen de flexibele kantooraanbieders hoge kortingen aanboden in een poging om nieuwe gebruikers aan te trekken en inkomsten te genereren voor de tweede helft van het jaar. De prijsdaling van 6% voor privékantoren ligt significant lager dan we van tevoren hadden gedacht, gezien de uitdagingen waarvoor de sector stond. Dit illustreert het vertrouwen in de veerkracht van de sector en de verwachte toekomstige groei.”