BAM Wonen start bouw tweede Change= gebouw in Amsterdam 

Laurens Ivens, wethouder Bouwen en Wonen, geeft op woensdag het startsein voor de bouw van het tweede Change= gebouw aan de Bijlmerdreef in Amsterdam Zuidoost.

Het appartementengebouw voor werkende jongeren omvat naast 596 zelfstandige woningen ook verschillende maatschappelijke voorzieningen, zoals een binnentuin, een restaurant, wasserette en fitnessruimte.

Change= ontwikkelt woningen volgens het community-concept ‘Wonen, werken, leren, leven, zorg en veiligheid’ voor werkende jongeren in de leeftijd van achttien tot dertig jaar. Het project zorgt voor betaalbare huurappartementen van rond de dertig vierkante meter. Wat dit project bijzonder maakt, is dat het geen studentenhuisvesting betreft, maar huisvesting voor werkende jongeren. Dit soort woningen maakt dat jonge werkende mensen in Amsterdam Zuidoost wooncarrière kunnen maken.

De woningen hebben een huurprijs van 585 euro per maand. Geheel in de lijn met het concept van Change= zullen de bewoners gebruik kunnen maken van diverse gezamenlijke voorzieningen zoals een wasbar, flexwerkplekken, een restaurant ‘Eten bij Mama’ en een sportschool. Naar verwachting zal het gebouw eind 2018 gerealiseerd zijn waarna de eerste huurders hun intrek kunnen nemen in het gebouw.

Woningnood onder jongeren
Ralph Mamadeus, initiatiefnemer en CEO van Change=: “Werkende jongeren vallen op de woningmarkt tussen wal en schip. Onderzoek laat zien dat het ontberen van woonruimte de maatschappelijke carrière van deze doelgroep in de weg staat. Zo zijn het ongewenste verloop en het ziekteverzuim onder deze doelgroep fors hoger dan het landelijk gemiddelde. Het is ons doel om betaalbare huisvesting voor deze doelgroep te realiseren en bij te dragen aan toekomstperspectief van werkende jongeren, in Amsterdam en in de andere G4-steden van het land.”

Amsterdam telt in totaal 180.000 jongeren, waarvan 40.000 werkenden met maximaal een Mbo-opleiding. Projectbureau Amsterdam heeft onderzocht dat binnen deze groep 13.000 jongeren dagelijks actief zoeken naar geschikte, betaalbare woonruimte en dat deze jongeren gemiddeld meer dan 10 jaar nodig hebben om een vaste woonplek te vinden.

Meer dan 2000 inschrijvingen
De verhuur van het complex is nog niet gestart. De grote vraag naar betaalbare jongerenwoningen wordt echter bevestigd doordat er inmiddels meer dan 2.000 inschrijvingen van kandidaat huurders zijn binnengekomen via de website van Change=. Het eerste complex van Change= aan het August Allebéplein in Amsterdam is inmiddels volledig verhuurd en zal binnenkort worden opgeleverd.

De Gemeente Amsterdam heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan dit maatschappelijk relevante project. Daarnaast heeft ABN AMRO de projectfinanciering op zich genomen vanuit het maatschappelijke oogmerk van de bank. Het project wordt gerealiseerd door de BAM. Change= wordt bij de verkoop van het complex begeleid door Loyens & Loeff en Capital Value.