'Gemeenten moeten woningbouwversnelling leiden'

Wanneer gemeenten de regie pakken, ligt er een enorme kans woninginvesteringen te versnellen. Dit blijkt uit onderzoek van PPS Netwerk Nederland en Fakton. 

 

Het gebrek aan organisatiekracht is een van de oorzaken van de achterlopende woningbouwproductie. Dit blijkt uit een onderzoek dat PPS Netwerk Nederland en Fakton afgelopen jaar hebben gedaan bij verschillende gemeenten en beleggers.  

Het grootste probleem in de woningmarkt is dat de vraag en de woningprijzen stijgen terwijl de woningbouwproductie daarbij sterk achterblijft. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is het grote tekort aan huurwoningen in het middensegment: een onmisbare schakel in een goed functionerende woningmarkt. Beleggers hebben te kennen gegeven zeer geïnteresseerd te zijn in Nederlandse woningbeleggingen. Dat dit in veel steden tot onvoldoende resultaten leidt, kan deels worden toegeschreven aan het gebrek aan organisatiekracht.  

Het versnellen van woninginvesteringen in Nederlandse steden is noodzakelijk geworden. Zo is door de forse huurverhogingen van de afgelopen jaren de betaalbaarheid in de sociale-huursector een groot probleem geworden.

Daarbij is de markt van koopwoningen steeds minder toegankelijk, neemt de segregatie in de steden toe, vallen de middeninkomens tussen de wal en het schip en loopt Nederland internationaal flink achter in het realiseren van haar klimaatdoelstellingen.

De regelgeving en de opstelling van de betrokken partijen zoals het Rijk, gemeenten, ontwikkelaars en beleggers maken dat vraag en aanbod niet op elkaar aansluiten, met alle negatieve consequenties voor de Nederlandse huishoudens tot gevolg. Gemeenten, beleggers en corporaties zullen daarom meer moeten samenwerken en met elkaar robuuste lange-termijn afspraken moeten maken. Wanneer gemeenten hierin de regie pakken, ligt er een enorme kans woninginvesteringen te versnellen.

Het onderzoek zal aan minister Blok worden uitgereikt tijdens het Symposium ‘Hoe maak je Sterke Steden?’ op 14 december op Nyenrode Business Universiteit.