ING: Heroverweging hoofdkantoor gevolg van veranderingen organisatie

ING Bank zegt dat het overwegen van nieuwbouw op de locatie van het voormalige hoofdkantoor van Hema het gevolg is van de grote veranderingen die de organisatie de afgelopen jaren heeft ondergaan.

ING Bank zegt dat het overwegen van nieuwbouw op de locatie van het voormalige hoofdkantoor van Hema het gevolg is van de grote veranderingen die de organisatie de afgelopen jaren heeft ondergaan.

Dat zegt een woordvoerder van ING in reactie op het bericht van PropertyNL dat ING Bank nieuwbouw van het hoofdkantoor overweegt op de locatie Frankemaheerd in Amsterdam Zuidoost. Dat al jaren grotendeels leegstaande pand (voormalige hoofdkantoor Hema) is eigendom van woningcorporatie Rochdale. ING heeft een optie op koop en is in gesprek met OVG en G&S voor nieuwbouw op die locatie.

Mocht daar voor gekozen worden, dan laat ING kantoorgebouw Amsterdamse Poort (het Zandkasteel) even verderop achter. Dat gebouw van 53.000 m² is opgenomen in een op de Duitse markt gericht fonds van MPC. Het huurcontract van ING loopt in 2019 af.

De woordvoerder zegt dat in de komende periode ING en de gemeente Amsterdam nauw samenwerken in de evaluatie rond het toekomstig gebruik van Amsterdamse Poort en de ontwikkeling van de locatie van Frankemaheerd. 'Deze plannen zijn echter nog in ontwikkeling waarbij verschillende scenario’s worden bestudeerd en nog geen definitief besluit is genomen.'

ING heeft de afgelopen jaren grote veranderingen ondergaan met het afstoten van verschillende onderdelen en diverse reorganisaties. Tegen de achtergrond van de veranderingen die ING heeft ondergaan, waarbij het aantal medewerkers is afgenomen, en de nieuwe manier van werken, kijkt ING ook naar het hoofdkantoor, zowel naar de mogelijkheden binnen Amsterdamse Poort als naar andere kantoren in Amsterdam Zuidoost. Als onderdeel van die evaluatie wordt ook gekeken naar Frankemaheerd, zo zegt de woordvoerder.

De huisvestingsvisie van ING concentreert zich op Amsterdam Zuidoost; veel van de kantoren zijn gevestigd in het gebied in of rond Amsterdam Zuidoost. In Amsterdamse Poort is op dit moment zowel het hoofdkantoor gevestigd als diverse afdelingen van de zakenbank.