VolkerWessels doet Spuikwartier samen met Delta Development

VolkerWessels gaat het commerciële deel van het Spuikwartier in Den Haag samen met Delta Development Group en Reggeborgh ontwikkelen in het samenwerkingsverband Sonate Spuikwartier cv.

Vorig jaar wonnen de VolkerWessels-bedrijven Boele & Van Eesteren en Visser & Smit de tender voor het Onderwijs- en Cultuur Centrum Spuikwartier, dat onderdak gaat bieden aan onder ander het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater en het Conservatorium. De bedoeling was dat deze ontwikkelingscombinatie het gehele gebied zou gaan ontwikkelen, inclusief het voormalige ministerie van Justitie.

In april heeft de gemeenteraad het herziene projectdocument voor dit gebied vastgesteld. Daarin staat dat Heijmans, die samen met Syntrus Achmea het naastgelegen voormalige ministerie van Binnenlandse Zaken transformeert, de ontwikkelrechten overdraagt aan VolkerWessels. Net als bij Park 20|20 in Hoofddorp en Fokker Logistics Park bij Schiphol vormt het concern voor de woningen, het hotel en retail in het Spuikwartier een combinatie met Reggeborgh, de investeringsmaatschappij van Dik Wessels, en Delta Development, het ontwikkelbedrijf van Coert Zachariasse. Deze ontwikkelingscombinatie heet Sonate Spuikwartier cv.

Het commerciële bouwprogramma wordt gerealiseerd op de locatie van de voormalige ministeriegebouwen en omvat in totaal 60.000 m². Delta Development, Reggeborgh en VolkerWessels bouwen hier 428 woningen, een hotel met ongeveer 220 kamers (ruim 10.000 m²) en bijna 2300 m² retail- en horecaruimte. Het woningbouwprogramma bevat naast koop- en beleggershuurwoningen tevens 88 sociale huurwoningen. Van deze sociale huurwoningen is woningcorporatie Staedion de beoogd afnemer.

Het programma van het winnend ontwerp van het Onderwijs- en Cultuur Complex (OCC) bedraagt circa 45.750 m² bvo en 1250 m² bvo retail- en horecaruimte. Dit gebouw wordt door verschillende VolkerWessels ondernemingen gerealiseerd en gedurende 25 jaar onderhouden. De architecten van het OCC zijn Jo Coenen en Architectuurstudio HH.

Aanvankelijk zou Heijmans de gehele Jubi-kavel herontwikkelen. De gemeente Den Haag heeft de twee ministeriegebouwen uit begin jaren ’70 conform een oude afspraak in handen gekregen toen de nieuwbouw toren even verderop aan de Wijnhaven was opgeleverd. De transformatie van Binnenlandse Zaken nadert inmiddels de voltooiing. Met Syntrus Achmea Real Estate and Finance als belegger bouwt Heijmans hier 170 appartementen (waarvan 32 koop), 2100 m² kantoren, 1300 m² retail en 13.000 m² onderwijsruimte voor Campus Den Haag (Universiteit Leiden). Het lage deel, dat de 50 meter hoge torens verbond, is gesloopt om een betere verbinding te maken naar de Rivierenbuurt.