Waterbedrijf verkoopt watertoren Coevorden voor transformatie

WMD Drinkwater heeft alsnog een nieuwe eigenaar gevonden voor de watertoren in het Drentse Coevorden. Het is bouwbedrijf Buursema uit Erm dat van de watertoren een appartement gaat maken om het daarna zelf te verkopen. 

De watertoren aan het Van Heutszpark 8 is een icoon voor veel inwoners van Coevorden en geldt als industrieel erfgoed. De watertoren doet echter al sinds de jaren tachtig geen dienst meer. 

De Watertoren Coevorden dateert uit 1914. Hij is 32,5 meter hoog en heeft een waterreservoir met een inhoud van 150.000 liter water. De watertoren is gebouwd op de voormalige vestingwallen binnen het beschermde stadsgezicht van Coevorden.

Samen met stichting BOEI is eerder gezocht naar een nieuwe eigenaar. Partijen konden zich inschrijven. Eind 2020 zijn 24 plannen ingediend, variërend van een plek voor kunstenaars, een kantoor met koffiebar tot luxe appartementen en een luxe hotelsuite.

De keuze viel destijds op het bedrijd Hotelsuites. Zij wilden er een luxe hotelsuite van maken. Het lukte niet om het plan rond te krijgen, waarna WMD de watertoren weer in bezit kreeg. 

De nieuwe eigenaar Bouwbedrijf Buursema gaat met de watertoren aan de slag. Daarvoor worden nu plannen gemaakt. Na verbouwing zet Buursema het appartement in verkoop, zo meldt de aannemer Omroep Drenthe.